Какъв протектор на гумите е най-добре да изберете за вашия стил на шофиране?

Когато говорим за автомобилни гуми, тяхна характеристика не е само сезонността. Вглеждали ли сте се в релефа на протекторите им и замисляли ли сте се защо са толкова различни?

Тези релефи играят решаваща роля за представянето на гумите на пътя. В статията ще обърнем специално внимание на тях, за да ви помогнем да изберете най-подходящите гуми Fulda за вашия стил на шофиране.  

Какъв протектор на гумите е най-добре да изберете за вашия стил на шофиране?

Източник на изображението: pexels.com

Видовете релеф

Релефът и шарките на протектора не са само за красота, а са наистина важни. Представете си, че гумите са обувките на вашата кола. Точно както не бихте носили високи токчета, за да изкачвате планина, така и колата ви се нуждае от правилните гуми спрямо тяхното предназначение. 

Каналчетата

Каналчетата в протектора не са там без причина. Те са проектирани така, че да отвеждат снега, калта и водата, които можете да срещнете по пътя. Благодарение на тях, сцеплението между гумите и пътя е много по-добро. 

Шарките

Перфектната шарка на гумите зависи от начина ви на шофиране. По-долу ще разберете и коя е подходяща за вас.

  • Чести пътувания на дълъг път – ако през повечето време се движите по магистрали, то имате нужда от гуми с прави и плитки канали. Те осигуряват по-малко съпротивление, което означава по-добра горивна ефективност.
  • Различни метеорологични условия – ако се сблъсквате с дъжд, сняг и сухи пътища, можете да се спрете на всесезонни гуми с умерен релеф. Те предлагат чудесен баланс между сцепление и високо ниво на издръжливост. 
  • Оф-роуд – предпочитате приключенията извън главния път и магистралите? Тогава се спрете на гуми с дълбок релеф, който да ви осигури необходимото сцепление за такъв тип терени
  • Заснежени пътища – в случай че живеете в заснежен район или шофирате активно през зимата, изберете зимни гуми с дълбок релеф и повече шарки. Те са проектирани така, че да поддържат колата ви стабилна, давайки максимално сцепление. 

Дълбочината на протектора е от значение 

Дълбочината на протектора на автомобилните гуми е от решаващо значение за нейните характеристики. С времето те се износват и дълбочината на протектора намалява. Не забравяйте да я проверявате, особено преди дълъг път. От това зависи вашата безопасност. 

Ротация на гумите

Периодичната смяна на местата на гумите се нарича ротация. Това се прави, за да се износят гумите равномерно. Това несъмнено удължава техния живот и запазва ефективността им. 

В книжката към автомобила ви ще има информация на колко време да правите ротация, като има случаи, в които тя се налага по-рано. 

Пример за такива могат да бъдат:

  • Издуване на страничната стена на някоя от гумите;
  • Намаляла дебелина на протектора;
  • Износен неравномерно протектор;
  • Звук, идващ от гумите при шофиране, независимо колко гладка е настилката.

В заключение, шарките на протектора отговарят за вашата безопасност. В зависимост от условията, в които шофирате и начинът, по който го правите, можете да изберете правилните гуми за вас. 

Така че следващия път, когато избирате нови гуми, не забравяйте, да погледнете и релефа. Автомобилните гуми Fulda се предлагат с различен релеф и са подходящи за всякакви метеорологични условия. 

Винаги можете да се консултирате и с експерт по гумите, какъвто ще откриете в центровете за смяна на гуми. Желаем ви безаварийно шофиране!