Какво представляват пистовият ремък и обтяжната ролка?

Преди седмица автомобилът ви работеше перфектно, но през последните дни забелязвате проблеми с периферните устройства на двигателя. При стартиране на автомобила чувате все по-силни и странни звуци и шумове, сервоуправлението на волана става по-трудно, а климатикът не функционира правилно. Освен това, двигателят загрява значително и при увеличаване на скоростта се усилва неприятното скърцане и „плющене“ като от камшик. Ако забелязвате някой от тези симптоми, вероятно имате проблем с пистовия ремък.

Какво представляват пистовият ремък и обтяжната ролка?

Източник на изображения: pexels.com

Какво е пистов ремък?

Пистовият ремък е автомобилен консуматив, който е изработен от гума и представлява дълга, тясна лента. Той се движи с помощта на ролки, които са свързани с важните периферни компоненти на двигателя като алтернатор, водна помпа, климатик, управление на волана и други. Задачата на пистовия ремък е да задвижва тези компоненти, за да могат да изпълняват своите функции.

Освен че е поставен върху ролките на периферните компоненти, пистовият ремък също така е поставен върху ролката на коляновия вал, който на практика задвижва двигателя. Когато коляновият вал се върти, пистовият ремък се задвижва едновременно с него, а движението му задвижва всички компоненти, необходими за правилната работа на двигателя и съответно на автомобила.

Съвместимост

Ако пистовият ремък не е съвместим с двигателя на вашата кола, тогава е напълно очевидно, че той няма да изпълни никаква функция. Лесно ще откриете съвместимостта на ремъка, тъй като всички производители ясно посочват за кои марки и модели автомобили са предназначени пистовите ремъци, които предлагат.

Какво е обтяжна ролка за пистов ремък?

Обтяжните ролките за пистов ремък са неотменима част от автомобилната система, отговаряща за синхронизацията между различните компоненти. За да функционират правилно, ремъците имат нужда от добре обтегнати ролки, по които да се движат. Без тези ролки, предаването на мощност към кормилната система или алтернатора ще бъде невъзможно. Ролките за пистов ремък са съставени от основа, към която са прикрепени всички елементи. Те също имат въртяща част, която осигурява движението на гумените или метални елементи. Ремъците се прикрепят към ролките чрез пружина и натягащо рамо, което ги обтяга достатъчно, за да функционират безупречно.

Тези ролки за пистов ремък също трябва да се подменят след определен брой километри, тъй като са подложени на износване. Липсата на редовна поддръжка може да доведе до повреди в електрониката на автомобила и акумулатора. Също така, ако се подменят само ролките без ремъка, се увеличава риска от неизправности. Затова е препоръчително да се подменят ролките и ремъците едновременно, когато настъпи времето за смяна. Въпреки това, натягането на ремъците е сложна и деликатна задача. Ако ремъкът е твърде слабо натегнат, може да се откачи, а ако е твърде силно натегнат, може да се скъса или износи по-бързо. Затова е необходимо този процес да се извършва от професионалист.

Подмяната на обтяжната ролка, може да варира в зависимост от конкретната марка и модел на автомобила.Въпреки това, ето някои общи стъпки, които може да следвате:

Подготовка: Изключете автомобила и се уверете, че двигателят е охладен. Пригответе необходимите инструменти, като ключове и ремъци.

Премахване на старата ролка: Отстранете ремъка от обтяжната ролка, като разхлабите натягащата система. Това може да се извърши с помощта на подходящ инструмент, като ключ или регулируем ключ. След това отстранете болтовете, които държат ролката на място.

Поставяне на новата ролка: Поставете новата обтяжна ролка на същото място, като затегнете болтовете, но не ги затягайте напълно.

Натягане на ремъка: Върнете ремъка на мястото му и използвайте подходящ инструмент, за да натегнете ремъка и да върнете натягащата система в правилната позиция. Уверете се, че ремъкът е правилно натегнат, но не прекалено затегнат.

Проверка и завършване: Проверете дали ролката и ремъкът са правилно поставени и натегнати. Запалете двигателя на автомобила и проверете дали всичко функционира правилно и дали няма никакви необичайни звуци или проблеми.