Не повтаряйте тези 4 грешки, когато купувате ново жилище

Първото закупено жилище за много хора е огромна крачка и често изисква безброй подготовки както финансови, така и по преместването. Купувачите обикновено са изправени пред голям финансов ангажимент и нова информация, с която се сблъскат при покупката. Но не всичко е толкова страшно, колкото изглежда на пръв поглед.  

Ако обмисляте да закупите своя първи дом, продължете да четете тази статия. В нея ще ви разкрием някои от най-често срещаните грешки при купуване на жилище. Ще обърнем внимание и на използването на спестявания и ипотечни кредити

Не повтаряйте тези 4 грешки, когато купувате ново жилище

Източник на изображението: pexels.com

Похарчване на всички спестявания 

Често правена грешка сред купувачите на жилище е да похарчат всичките си спестявания за него. Дори и да сте намерили мечтания дом и цената му е колкото вашите спестявания, добре е да обмислите, че ще са ви е нужен бюджет за ремонт и обзавеждане.  

Нашият съвет е да потърсите място, което да е с по-ниска цена или да се доверите на ипотечен кредит. Така ще ви останат пари за всичко, от което имате нужда преди официалното нанасяне.  

Взимане на прибързани решения

Мнозина правят първоначална вноска, преди да знаят със сигурност отговора на банката за поискания ипотечен кредит. Не са малко хората, които правят вноската и накрая банката им е отказала заема. Затова ви съветваме да не взимате емоционални решения, дори и да става въпрос за къщата на мечтите ви.  

Емоционална покупка

След като определите основните характеристики на търсения имот и приемливите локации, можете да започнете търсенето, което включва избиране и посещение на избраните имоти.

Не е рядко срещана и покупката на жилище още след първия оглед. Такъв тип хора пренебрегват недостатъците, които не се виждат на пръв поглед и не взимат предвид в сметките си предстоящите ремонти. 

Агентите за недвижими имоти без проблем разпознават емоционалните купувачи и се опитват бързо да сключат сделка с тях. Това важи с пълна сила, когато става въпрос за имот, който не е лесно продаваем.

За да избегнете такъв тип скъпи грешки, създайте свои критерии за оценка. 

Обект на оценка могат да бъдат следните фактори:

  • Състоянието на недвижимия имот – нужен ли е основен ремонт, само козметичен или никакъв ремонт.
  • Разпределение на помещенията – преходно или непреходно е жилището, големи или малки са стаите. 
  • Обзавеждане – много купувачи предпочитат да не взимат обзаведено жилище, защото искат да го обзаведат по свой вкус.
  • Местоположение на жилището – близо ли е до спирки на градски транспорт, училища и медицински заведения.
  • Паркинг – ако сте се спрели на апартамент, който е на централно място, е напълно нормално да няма места за паркиране. В такъв случай ще е хубаво да има паркинг. 

Купуване на по-скъп дом, отколкото можете да си позволите

Когато банката се съгласи да ви одобри за кредит, понякога не е нужно да се възползвате от целия му размер. Възможно е да бъдете одобрени за сума, която всъщност не можете да си позволите. 

Уверете се, че месечните ви плащания ще се вместят в бюджета ви. Ако не можете да изплатите заема си според условията, рискувате да загубите жилището си. 

Във вашият бюджет е важно да включите разходи по поддръжка, потенциални ремонти, застраховки, данъци и други непредвидени разходи.