vnos-na-amerikanski-avtomobili

Мистиката на американските автомобили, символизиращи свободата, мощта и лукса, резонира в световен мащаб. В България също се наблюдава скок на интереса към тези превозни средства, вариращи от мощни камиони до класически седани. Но какво трябва да знаете, ако сте решили да се сдобиете с кола от САЩ или Канада? Освен покупката и доставката, има редица технически и административни подробности, които трябва да имате предвид, за да сте сигурни, че автомобилът е годен за движение по родните пътища и отговаря напълно на законовите изисквания.

Технически съображения

Стандарти и модификации на превозното средство

Американските и българските/европейски разпоредби за превозни средства често се различават, особено по отношение на безопасността и емисиите. В зависимост от произхода и годината на производство на автомобила, може да са необходими модификации за привеждане в съответствие с българските или европейските стандарти. Това може да включва регулиране на изпускателната система, за да отговаря на нормите за емисии или преоборудване на определени функции за безопасност (например смяна на стоповете).

Обърнете внимание също така на факта, че категоризацията на автомобилите е различна в двете държави. В случай, че обмисляте закупуването на по-голямо превозно средство (например SUV или пикап), уверете се, че избраният от вас модел у нас също може да бъде шофиран с категория B.

Поддръжка и части

Дългосрочната жизнеспособност на един американски автомобил в България до голяма степен зависи от поддръжката. Въпреки че са известни с издръжливостта си, и тези автомобили рано или късно ще се нуждаят от подмяна на части. Тук се крие предизвикателство: намиране на части, съвместими с вашия модел.

Понякога резервни части могат да се намерят сравнително лесно и у нас. В други случаи се налага те да бъдат доставени директно от САЩ. Важно е да знаете, че фирмите, които се занимават с внос на автомобили от Северна Америка, като Usaauto.bg, могат да ви помогнат в снабдяването с необходимите части.

Гаранция и застраховка

За по-новите автомобили с гаранция, проверката на валидността за България е от решаващо значение. На първо място, трябва да проучите дали марката на избрания от вас автомобил има представителство в България. Най-добре е да се обърнете към тях за повече информация относно гаранцията на автомобилите. Например, в някои случаи в Европейския съюз се прилагат гаранционни срокове, които са различни от тези в САЩ. В други, гаранцията изцяло отпада при внос в България.

Адаптации на превозни средства

Повечето американски автомобили идват със скоростомери, измерващи в мили. Въпреки че не винаги е задължително, преобразуването на тези показатели в километри може да бъде от полза. Освен това дизайнът на фаровете и стоповете, базиран на американските закони и начин на шофиране, може да се нуждае от корекции.

Административни особености

Документация

Успешният внос на автомобил изисква придобиването на подробна документация. Важно е да разполагате с договор за покупко-продажба (в някои случаи и фактура), транспортни документи, талон за регистрация (ако автомобилът е закупен втора ръка) и митническа декларация. Осигурете преводи на тези документи, и пазете оригиналите. Безпроблемното общуване с българските митнически и административни служби изисква предварително информиране за техните изисквания.

Данъчно облагане и регистрация

Данъците оказват значително влияние върху крайната цена. Вносните мита и ДДС, базирани на стойността на автомобила, могат да бъдат солидни. Въпреки тях често може да се окаже, че финалната стойност се вписва напълно във вашия бюджет. След внос, трябва да регистрирате автомобила в България. За целта трябва да разполагате с редица документи, включително доказателство за собственост, доказателство за заплатени мита, преглед за техническа изправност и др.

Перспективи за препродажба

Американските автомобили, често имат премиум статут в България. Но ако отсега планирате да не използвате своята нова кола за дълго време, важно е да си дадете реалистична преценка за пазара. Нишовото търсене може да не успее да компенсира вложението, което сте направили в процеса на придобиване – както от време, така и от финанси.

Привлекателността да се движиш по пътищата на България в рядък модел американски автомобил идва със своите особености. Въпреки че пътуването включва предизвикателства, както технически, така и административни, наградата често компенсира вложените усилия. Гордостта да управляваш уникална американска машина, съчетана с удовлетворението да се справиш с нелекия процес на внос, са дълбоко удовлетворяващи. Ако американската автомобилна мечта ви привлича, екипирайте се с търпение и вложете достатъчно време в задълбочено предварително проучване. Не забравяйте, че радостта от пътуването се умножава в кола, която обожавате, независимо от нейния произход.