Видове хляб в България

Хлябът е много важна част от менюто на средно статистическия българин. Той присъства на всяка трапеза за закуска, обяд и вечеря, съпътствайки и други ястия. В тази статия ще разгледаме кои са най-често срещаните видове хляб в България.

Бял хляб

Това е най-разпространеният вид хляб в страната. Макар да има и различни видове бял хляб, всички те са изработени от бяло пшенично брашно, тип 500. Наименованието е лицензирано през 2011 от Българската агенция за безопасност на храните, като според този стандарт хлябът се приготвя от бяло пшенично брашно, дрожди, сол, вода и добавки при необходимост. На пазара ще откриете този продукт на различни фирми – както цял, така и нарязан.

Същият стандарт залага и изискванията за т.нар. хляб „Добруджа“. Той е подобрен на белия хляб, но при него качеството на брашното е по-добре регулирано, що се отнася до пепелни вещества. Хляб „Добруджа“ се произвежда от брашно тип 750.

Черен хляб

Черният хляб се среща и като пълнозърнест. Той се произвежда от смлени зърна и съдържа множество минерали и витамини. Този вид хляб е популярен с доброто си действие върху червата, а и предпазва от рак на дебелото черво. Освен това, има способността да ни кара да се чувстваме заситени за по-дълго време.

Видове хляб в България - черен

Ръчен хляб

Ръчен хляб е условно название, с което се наричат всички видове хляб, които са приготвени по автентична рецепта и са месени на ръка, точно както са правили нашите баби преди време. Ръчният хляб може да бъде срещнат и като „селски хляб“ и може да се направи както от бяло, така и от пълнозърнесто брашно.

Ръжен хляб

Изключително здравословен хляб, който се приготвя от ръж, вместо пшеница. Известен е със своите 20% по-малко калории и доста повече фибри от белия хляб. Изключително подходящ е за хора с анемия или за вегани, защото съдържа много повече желязо, калий и натрий от пшеничния хляб.

Хляб Живена

Хляб Живена е серия на един от най-популярните производители на хляб в страната – Симид. Серията съдържа няколко здравословни алтернативи на традиционния хляб и е подходяща за всички, които се стремят към пълноценно хранене. В серия Живена ще откриете:

Видове хляб в България - Живена

  • Високопротеинов хляб;
  • Хляб от 100% лимец;
  • Хляб с орехови ядки;
  • Хляб със семена от тиква и слънчоглед;
  • Хляб със слънчоглед и чиа;
  • Хляб с елда и овесени ядки;
  • Хляб с ръж, сусам, слънчоглед, мак и лен.

Целта на технолозите на бранда е да създадат различни видове хлябове, които да са подходящи за всеки вкус и за всяко здравословно състояние. В сайта на Симид може да прочетете повече за ползите на всеки от видовете.