Защо не можете да отслабнете? 8 възможни причини

Ако не можете да отслабнете въпреки диетата и редовните тренировки, проблемът може да не е в излишните калории. Други фактори, като възрастта, също определят темпото, с което сваляте килограми. 

Важно е да разберете какво ви пречи да отслабнете, защото само така ще знаете какви мерки да предприемете. Това могат да бъдат друг вид хранене, хранителни добавки за отслабване или терапия, назначена от лекар. Затова по-долу ще ви запознаем с основните причини, поради които не можете да намалите сантиметрите около талията. 

Защо не можете да отслабнете? 8 възможни причини

Източник на изображението: elements.envato.com

Стрес

Не е тайна, че стресът може да влоши цялостното ви здраве. Той обаче може да попречи или забави загубата на тегло.  

Това е възможно по няколко начина:

 • Хормонът на стреса, кортизол, стимулира образуването на мастни натрупвания.
 • Причинява преяждане.
 • Влошава съня и по този начин да стимулира производството на грелин, който е хормонът на глада. 
 • Поради стреса е по-лесно да се откажете от здравословната рутина и добрите хранителни навици.

Ако смятате, че стресът е основният виновник за невъзможната ви загуба на тегло, опитайте да промените някои неща в ежедневието си.

Например:

 • Спрете пушенето.
 • Медитирайте сутрин или вечер. 
 • Всеки ден отделяйте поне половин час за себе си. 
 • Използвайте мобилния смарт устройствата си по-рядко.
 • Опитайте хранителни добавки с магнезий.
 • Прекарвайте повече време с приятни и любими хора.
 • Сменете работното си място, ако ви стресира.

Възраст

С напредване на възрастта метаболизмът естествено се забавя. След навършване на 30 години тялото започва да губи и мускулна маса, която се заменя от мазнини. Възможно е отслабването ви да е затруднено, дори и да тренирате редовно. 

Ако смятате, че възрастта е основният виновник за вашия проблем, съветваме ви да попитате лекар или фармацевт за подходящи хранителни добавки. Те могат да ви помогнат да подобрите мускулната си маса и да свалите част от мазнините.

Здравословни проблеми

Някои здравословни състояния също могат да забавят отслабването. Най-често това са хормонални нарушения.

Някои от тях са следните:

 • Проблеми с щитовидната жлеза;
 • Синдром на Кушинг;
 • Инсулинова резистентност;
 • Диабет;
 • Поликистозни яйчници и др. 

Ако подозирате, че страдате от някое от тези заболявания, консултирайте се с ендокринолог. Той най-добре ще може да ви посъветва какъв да бъде начинът ви на живот, за да достигнете до желаното тегло.

Спортувате твърде много

Това може да ви изненада, но прекалено многото упражнения повишават нивата на кортизол, а това води до наддаване на тегло или бавно отслабване. 

Затова избягвайте да спортувате всеки ден. Дайте на тялото си достатъчно време за почивка между тренировките – поне 1 ден. Освен това можете да опитате да тренирате само една мускулна група на ден, така че останалите мускули да могат да си починат междувременно.

Не спите достатъчно

Вече казахме, че недостатъчното количество сън води до повишено производство на хормона на глада – грелин. Той същевременно намалява и производството на друг хормон – лептин.

Лептинът е нужен, за да каже на мозъка кога сте достатъчно сити. Ако нямате достатъчно от него в тялото, няма да усетите кога е време да спрете да ядете. Ще забележите липсата на хормона, ако спите твърде малко и имате проблеми с преяждането. 

Не се храните достатъчно

Приемайки твърде малко калории, метаболизмът се забавя, а това пречи и на отслабването. Освен това, ако се храните твърде малко за дълъг период от време, ще свикнете с по-ниския прием на калории и бързо ще напълнеете, когато започнете да ядете повече. Така изглежда йо-йо ефектът. 

Много е вероятно с малкото хранене да не си набавяте и достатъчно протеини. Те са нужни за мускулите ви, които да ви помагат да изгаряте по-бързо мазнините.

Ето и някои храни, богати на протеини, които можете да включите в диетата си:

 • Яйца;
 • Млечни продукти;
 • Пилешко;
 • Риба и морски дарове;
 • Семена и др.

Хранейки се с подходящо количество калории и достатъчно протеини, както и добавяйки повече движение, може да се освободите от излишните килограми. 

Храните се с твърде много въглехидрати

Въглехидратите често имат висок гликемичен индекс, но не всички от тях са непременно лоши. Сложните са богати на фибри и се усвояват лесно от тялото ни. Ще ги намерите в зелените зеленчуци, боба и овесените ядки. Можете да си ги набавите чрез прием на хуск, който се продава в аптеките.

Въпреки това, простите въглехидрати трябва да се избягват, ако искате да отслабнете. Те обикновено се съдържат в пастата, ориза, хляба, сладкишите и др. Препоръчваме ви да консумирате по-здравословни алтернативи на тези храни. 

Диетата ви не е много здравословна

Обикновено хората, които са често на диети, наддават повече тегло в дългосрочен план. Вече коментирахме йо-йо ефекта, който се получава след диети. Той бързо ще възвърне килограмите, които сте загубили след приключването на хранителния си режим. 

Затова ви съветваме винаги да се храните здравословно, а не временно. Избягвайте да гладувате и добавете повече полезни храни в менюто си – ядки, плодове, зеленчуци и др. 

Какво друго можете да направите?

Ако сте заключили, че отслабвате бавно, защото се храните с много рафинирани въглехидрати, можете лесно да разрешите този проблем. Просто трябва да ги премахнете от диетата си. Ако обаче причината за бавното отслабване е вашата възраст или здравословно ви състояние, ще ви трябват повече усилия, за да намалите талията си

Понякога от полза за хранителните добавки за отслабване, които можете да откриете в добрите аптеки. Това могат да бъдат малинови кетони, L-карнитин, хром пиколинат и много други. Трябва единствено да се консултирате с лекар и фармацевт, който да ви насочи в избора.