Инвитро процедури: Какво трябва да знаете за тях?

В областта на асистираните репродуктивни технологии, инвитро оплождането (IVF) дава надежда на много двойки, които правят опити за зачеване и имат репродуктивни проблеми. Този сравнително нов вид процедура направи революция в лечението на безплодието в световен мащаб.

Най-често двойките избират да направят процедурата инвитро в Турция поради редица причини. Преди всичко повечето болници и клиники там разполагат с най-съвременното медицинско оборудване, използващо иновативни технологии, осигурявайки на пациентите медицински грижи на най-високо ниво.

Наред с това именно в Турция са едни от най-опитните и квалифицирани специалисти по репродуктивно здраве, ембриолози и медицински сестри. Комбинацията от модерна техника и високо качество на медицинска грижа превръща Турция в предпочитан избор за извършване на ин витро процедурите.

Инвитро процедури: Какво трябва да знаете за тях?

Източник на изображение: Unsplash

А какво всъщност представлява ин витро оплождането, какви са стъпките за извършването му и за какво трябва да сте подготвени, ще разгледаме по-долу.

Какво е инвитро оплождането?

Въпреки че ин витро процедурата се счита за сравнително нов метод на оплождане, историята ѝ е дълга. Още през 1978 година се ражда първото бебе, което е заченато успешно чрез ин витро. Следва постепенното ѝ навлизане в сферата на репродуктивното здраве.

Накратко инвитро процедурата представлява репродуктивна технология, чрез която се извършва изкуствено оплождане на яйцеклетката. Тук има два начина, по които може да се оплоди яйцеклетката. Стандартният метод се извършва в лабораторни условия. За целта се извличат най-добрите яйцеклетка и сперматозоид, като оплождането става извън тялото на жената.

При другия метод избраният сперматозоид се инжектира директно в яйцеклетката, като най-често се прилага в случаите, когато се наблюдава лоша спермограма при мъжа. Този вид оплождане се нарича ИКСИ (интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид).

Тази процедура включва няколко основни етапа:

 • Стимулация на яйчниците – целта на стимулацията е да стимулира яйчниците повече на брой яйцеклетки, като по този начин се увеличават и шансовете за успешно оплождане. За целта се инжектират гонадотропни хормони;
 • Пункция на фоликулите – извличането на получилите се яйцеклетки става след като са достигнали до необходимите брой и размери. Пункцията се извършва чрез лека хирургична интервенция, при която с помощта на аспирационна игла, поставена на ултразвук, се извлича течността от фоликулите;
 • Оплождане – след подготовката на яйцеклетките и сперматозоидите, те биват инкубирани заедно, така че да се получи естествен подбор при оплождане;
 • Трансфер на ембриона – след оплождането и култивирането на получилите се ембриони, се прави оценка. Когато бъдат селектирани на база направената оценка от ембриолог, избраните ембриони се поставят в маточната кухина на жената.

След преминаване през всички тези стъпки се изчаква определен период от време и се правят определен вид тестове, за да се потвърди или отхвърли наличието на бременност.

През този период жената трябва да следва определени препоръки на репродуктивния специалист, определени според нейното здравословно състояние. През този начален период е важно да се избягва стреса, да се храни здравословно, да си набавя необходимото време за сън и да избягва прекомерно физическо натоварване.

За кого е подходящо ин витро оплождането?

Обикновено до ин витро процедура се стига, когато двойката повече от година има неуспешни опити за забременяване и са установени както репродуктивни проблеми, така и при безплодие.

Най-често този вид асистирана репродукция се прилага в следните случаи:

 • При запушени фалопиеви тръби;
 • Ендометриоза;
 • Частично или цялостно отсъствие на овулация;
 • Напреднала възраст при жените;
 • Лоши метрики на спермограмата – лошо качество, малко количество и неподвижност на спертматозоидите;
 • Необяснимо безплодие при единия или двамата партньори.

Какво да очаквате по време на ин витро процедурата?

Освен, че процедурата включва няколко различни етапа, преминаването през ин витро оплождането може да бъде много емоционално за жената. Изключително важно е двойката да бъде добре информирана и подготвена за етапите, през които ще преминат.

Хормоналната стимулация при жената може допълнително да обърка нейното емоционално състояние. Използване на различни методи за справяне, включително разговорите между двамата партньори, тези с репродуктивния специалист, както и терапията с психотерапевт могат да окажат благоприятно влияние.

От гледна точка на потенциални рискове, то те са свързани най-вече с това, че има висок шанс бременността да е многоплодна.

Други рискове, свързани с ин витро оплождането са:

 • Синдром на яйчниковата хиперстимулация;
 • Емоционален стрес в случай на неуспех от процедурата.

Процентът на успеваемост варира и зависи от много индивидуални фактори като възраст и общо здравословно състояние.

Въпреки това ин витро оплождането е процедура, която е помогнала на хиляди двойки по цял свят да сбъднат една съкровена мечта – да станат родители.