Ако все още се съмнявате дали можете да закачите картина в банята, отговорът е да, можете. Модерните жилища с повече или по-малко просторни бани нямат толкова влажност, колкото си мислите. Но, за съжаление, не всички живеем в къщи от модерен тип, много от са апартаменти в стари сгради. Но дори и в такива апартаменти, където често банята и тоалетната се комбинират, можете да поставите картина. Важното е да няма много влага в помещението, за да не се развали качеството на картините и декорациите.

Картините в банята изискват внимание и грижа. Ако решите да използвате дървени рамки, не забравяйте да ги покриете със защитен лак, за да предотвратите повреда от влага и резки промени в температурата. Поставете няколко капачки за бутилки между стената и платното, за да позволите на въздуха да циркулира и да предотвратите мухъл. Препоръчително е да оставяте вратите на банята отворени за няколко часа на ден, за да намалите нивото на влажност.

Оценете цялостния стил и дизайн на банята. Важно е да поддържате холистичен стил и да не нарушавате хармонията в стаята. Когато избирате коя картина да окачите в банята, помислете за цветовата схема, темите, техниката и осветлението.

За просторна и светла баня са подходящи репродукции на известни майстори от Средновековието във винтидж рамки, те ще добавят величие и солидност на атмосферата. Ако банята не е голяма и сте почитатели на модерното изкуство и минимализма, изберете ярки, сочни платна в прости тънки рамки.

За банята са най-подходящи картини с прост сюжет, като изображения на риби, птици, животни, пеперуди, растения и цветя. Не забравяйте за фона, той играе важна роля за правилното възприемане на изображението. На тъмна обикновена стена може да се постави цяла художествена галерия, а светъл интериор ще се радва на деликатни и изискани рисунки.

Повечето бани са малки, тъмни и без никакъв декор. Снимките в този случай ще помогнат за подобряване на геометрията на пространството, добавяне на светлина, топлина и комфорт. Картина с пейзаж е идеалният избор в този случай: той ще добави перспектива и ще разшири малко стаята. Изглед към река, море или езеро, цъфтяща поляна ще допълнят идеално стилния интериор на банята. Препоръчително е да избягвате снимки на хора, тъй като непознати, гледащи от стената, ще създават дискомфорт по време на хигиенни процедури.

Картините, в които и помещение да са придават един красив и завършен вид, създават акцент и правят стаята модерна и още по-красива. Различните видове рамки във всякакъв стил също завършват идеално декорацията на стените.