жена в менопауза

Менопаузата е етап от живота, в който жената трайно губи способността си да има деца. По време на него могат да се появят различни физиологични и психологически промени. Изследванията показват, че канабисът и маслото от канабис подобно на това предлагано от SeedsMafia, може да облекчи някои от тези симптоми. Строго погледнато, менопаузата се отнася до момента, в който жената не е имала менструален цикъл в продължение на 12 месеца. Ако преди това тя изпитва някакви смущения и нарушения, това се счита за перименопауза. Ендоканабиноидната система играе фундаментална роля във всички аспекти на женското плодородие, от първоначалната плодовитост, през имплантирането на развиващия се ембрион в ендометриума, до доставянето на ендоканабиноиди чрез кърмата. Ендоканабиноидната система също има и жизненоважна роля за спирането на плодовитостта.

Какво представлява менопаузата?

По време на перименопаузата жените обикновено започват да изпитват нередности в менструалния си цикъл и нивата на хормоните започват да се променят. По време на постменопаузата (годините след менопаузата), те изпитват като цяло по-ниски нива на репродуктивни хормони, заедно с повишена склонност към инфекции на пикочните пътища, наддаване на тегло и различни други здравословни усложнения.

По време на перименопаузата, която обикновено се случва между 45 и 55 години, се появяват различни неприятни и от време на време изтощителни симптоми. Тези симптоми могат грубо да бъдат разделени на три вида: маточни, физически и психологически.

Менопаузата и ендоканабиноидната система

Има изобилие от изследвания за сложната роля, която ендоканабиноидната система (EC sytem) играе за женския фертилитет като цяло, включително в началото на менопаузата. Съществуващите изследвания показват, че по време на прехода към менопаузата възникват различни промени в ендоканабиноидната система и свързаните с нея биологични системи.

Менопаузата носи със себе си повишен риск от остеопороза, който сам по себе си се смята, че е свързан с промени в функцията на EC система в костната система. Проучване от 2011 г. установи, че в остеокластите (клетки, отговорни за резорбирането на костите) на жени в постменопауза, диагностицирани с остеопороза, свръхекспресията на CB2-рецепторите причинява свръхактивност на остеокластите, което води до резорбция на костите твърде бързо.

Менопаузата също влияе върху чувствителността на организма към инсулин и може да повиши инсулиновата резистентност (което от своя страна може да доведе до развитие на захарен диабет тип 2) при някои жени в постменопауза.

Освен това, канадско проучване от 2013 г. установи, че при жени със затлъстяване в постменопауза, тези, които проявяват инсулинова резистентност, също демонстрират по-високи нива на циркулация на ендоканабиноид 2-AG в кръвта, по-ниски нива на анандамид и повишени нива на активност на CB1-рецепторите в сравнение с лица, които проявяват инсулинова чувствителност.

доктор обяснява на жена навлизаща в менопауза какви са симптомите

Как канабисът може да помогне на жените в менопауза?

Остеопороза

CB2-рецепторите на остеокластите основно участват в развитието на остеопороза. Доказано е, че SNP в гена CNR2, кодиращ за експресия на CB2-рецептори, са силно свързани с развитието на остеопороза при жени в менопауза.

Освен това, вече е известно, че CB1-рецепторите също имат роля в развитието на остеопорозата. Проучване от 2005 г. върху мишки с инактивирани CB1-рецептори показва повишена костна маса и е намалена костна загуба. Няколко проучвания също показват, че антагонистите на CB2-рецепторите намаляват загубата на костна маса, по този начин инактивирането на CB-рецепторите изглежда е ключово за намаляване на прекомерната скорост на костна резорбция, която причинява остеопороза.

Наддаване на теглото

Въпреки че съществуват ограничени изследвания на променената функция на ЕС-системата при жени със затлъстяване в постменопауза, очевидно няма конкретни проучвания за способността на канабиноидите да контролират наддаването на тегло в такива случаи. Като цяло обаче изглежда, че блокерите на CB-рецепторите потенциално допринасят за наддаването на тегло.

Няколко проучвания демонстрират, че синтетичният селективен обратен агонист на CB1-рецептора, римонабант, може да причини загуба на тегло при хората. Но това лекарство е изтеглено от пазара поради възможността за сериозни психиатрични странични ефекти, включително идеи за самоубийство.

Въпреки това, разпространението на затлъстяването при употребяващите канабис е много по-ниско, отколкото сред общата популация, което може да се дължи на синергичен ефект на THC, комбиниран с CBD. Така че, несинтетичният медицински канабис може да се окаже еднакво (ако не и по-ефективен) от всеки синтетичен канабиноид.

Безсъние

Отново няма конкретни проучвания за способността на канабиса да помага при безсъние при жени в менопауза. Има обаче няколко проучвания, потвърждаващи способността на различни канабиноиди и синтетични канабиноиди да помагат. Това включва анандамид и аналог THC за ускоряване на заспиването, подобряване на спокойствието на съня и намаляване на вероятността от събуждане. CBD продуктите също могат да се окажат полезни, тъй като изследванията показват, че могат да увеличат общото време за сън.

Инсулинова резистентност

Има няколко проучвания за връзката между ендоканабиноидната система, инсулиновата резистентност и развитието на диабет. Изглежда, че блокерите на CB-рецепторите са ключови за управлението на инсулиновата резистентност, тъй като CB2-нокаутиращите мишки проявяват намалена инсулинова резистентност, а CB1-рецепторните блокери многократно показват, че медиират индуцирана от диета инсулинова резистентност.