Можем ли да се лекуваме сами с аюрведа

За да бъде грижата за себе си ефективна, тя трябва да бъде част от ежедневието ви. Това носи радикална промяна в тялото, ума и съзнанието ви. Рутината помага да се създаде баланс във вашата собствена конституция. Той също така регулира биологичния часовник на човека, подпомага храносмилането, усвояването на полезните вещества  и създава самочувствие, дисциплина, мир, щастие и дълголетие.

Ето някои практики, с които можем да се лекуваме сами с аюрведа

и които можем да добавим към ежедневието си.

 • СЪБУДЕТЕ СЕ ПРЕДИ СЛЪНЦЕТО

Аюрведическата философия казва, че събуждането час и половина преди изгрев слънце ви помага да се синхронизирате с ритъма на слънцето, което е време на чисто съзнание.

 • СУТРЕШНА МЕДИТАЦИЯ

Арюведа ни учи, че сутринта е най -доброто време за медитация. Медитацията е полезна, независимо кога я правите, но мнозина казват, че сутрешната практика е особено ползотворна. След нощната почивка умът ви е ясен и готов за предстоящия нов ден.

 • ЗАПОЧНЕТЕ ДЕНЯ СИ С ЧАША ГОРЕЩА ВОДА, ДЖИНДЖИФИЛ И МЕД

Според Аюрведа пиенето на топла вода, джинджифил и мед  като начало на деня ви почиства отвътре, като подпомага храносмилането. 

    Можем ли да се лекуваме сами с аюрведа

 • ХОДЕТЕ С БОСИ КРАКА СРЕД ПРИРОДАТА

Усещането на естествена земя под вас – било то почва, пясък или море – ни свързва с природата и нашите собствени усещания по начин, по който непрекъснатото взиране  в компютърните екрани и смартфони никога не може.

 • ОТКРИЙТЕ МАГИЯТА НА АБХЯНГА (САМОМАСАЖ)

Той притежава много предимства, включително увеличаване на кръвообращението и смазване на ставите. Уверете се, че използвате правилния вид масло, за да сте сигурни, че ще извлечете максимума от масажа си.

 • ПРЕКАРВАЙТЕ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ В СЪН 

Прекарваме около 1/3 от живота си в сън и Аюрведа признава това като перфектна възможност да възстановите баланса си. Сънят е времето, когато тялото ви е в състояние да се възстанови и излекува. Умът ви също се балансира чрез сън.

 • КЪПАНЕ ЗА БАЛАНС

Сутрешната баня е част от аюрведическата диначария или ежедневието. Експертите на Аюрведа твърдят, че къпането ви лекува, като отпуска мускулите, отпушва порите и възстановява влагата в тъканите. 

    Можем ли да се лекуваме сами с аюрведа

 • УПРАЖНЕНИЕ

Видът на упражнението, което трябва да правите, зависи от вашия тип доша, но според Аюрведа всяко упражнение носи баланс в тялото и ума. Особено харесваме йога като начин да поддържаме тялото и ума си балансирани.

    Можем ли да се лекуваме сами с аюрведа

Какви са 3-те доши според Аюрведа?

Аюрведа е древната система за здраве и лечение на Индия и подкрепя идеята, че всеки човек се ражда на този свят с набор от определени умствени и физически черти. Тези черти съставляват вашата конституция. Тя се изразява чрез три различни доши – вата, капха и питта – биологични енергии, открити в човешкото тяло и ум. 

Те управляват всички физически и психически процеси и се казва, че уникалното съотношение на човек от трите доши определя тяхната физическа и психическа конституция, личност и характеристики. Това е като индивидуален план за здраве и реализация. 

Известни като динамични енергии, които постоянно се променят в отговор на нашите действия, мисли, емоции, и всякакви други сетивни входове, които подхранват ума и тялото ни – животът в изпълнение на индивидуалните ни натури означава създаване на баланс в нашите доши. Когато живеем срещу нашата вътрешна природа, ние подкрепяме нездравословни модели, които водят до физически и психически дисбаланс. 

Аюрведа учи, че живеем най-оптимално, като наблюдаваме цикли в природата и използваме практики, които се привеждат в съответствие с тях.

Препоръчаните методи за за лечение с Аюрведа са полезни и общодостъпни. Всеки може да ги изпълнява сам у дома, стига да има волята и желанието за това. 

Ако обаче искате да научите които са точните аюрведа практики, подходящи за вашата конституция, можете да се обърнете към специалистите в клиниките Аюрведа Банско и Аюрведа София, които ще изготвят за вас набор от най-подходящите практики. 

Когато ги изпълнявате вкъщи, вие ще се чувствате наистина заредени с положителна енергия, балансирани и жизнеспособни.