пирин планина

Макар и втора по-височина, за Пирин планина има много любопитни факти, които не са популярни. Ако например, кажем Орбелус, а не Пирин, много малко хора ще знаят, че това е тракийското й име. Освен с прекрасните си курорти, като Банско, Разлог и Добринище,  Пирин има още с какво да се похвали. Можете да изкарате прекрасна зимна почивка в Банско в някой от уютните хотели, като TerraComplex и да се насладите на Пирин планина надвесена над китния град. Планината е дълга 66 км. и се отличава с алпийския си релеф – насечен, с резки падове и склонове, на места са се образували даже планински езера. Името Орбелус означава „белоснежна планина“ и носи символиката, точно на суровата природа.

Връх Вихрен може да се изкачи от Банско, като с неговите 2914 метра никак не е лесен връх за покоряване. Старото му име е Елтепе, което означава „връх на бурите“. Бурите със сигурност не са се променили, но след 1942 г. се променя името му. Ако сте отседнали в някой от хотелите в Банско можете да видите върха, като пресечена пирамида – гледката не е за изпускане. Ако пък искате не само да го видите, но и да го изкачите, хубаво е да сте добре подготвени. Освен това вторият по височина след него в Пирин е връх Кутело и е само 6 метра по-нисък.

Планинарите знаят за седловината Кончето, която макар и със сложен въжен парапет пак е предизвикателство за изкачване. За това пък ръбът е толкова красив и примамлив, че всички, които не ги е страх от високо, могат да пробват. Преди години, когато не е било сложен въженият парапет, преминаването през него е ставало все едно се язди кон, защото пропастите от двете страни са огромни.

кончето пирин планина

Над хижа Бъндерица можете да видите малката пещера „Хана“. Ако тръгнете към нея, ще минете и покрай три вековни мури, които са на над 300 години, така че разходката в тази посока е оправдана. Не са много местата, където подобна растителност се е запазила с годините. Естествено, всякакви дейности, които могат да навредят на природата, като палене на огън и писане на имена по кората на дърветата, са забранени.

В Пирин се намира и най-старото дърво в България – Байкушевата мура. Тя е на 1300 години, което я прави едно от най-старите дървета в света. Диаметърът на дървото е над 2 метра, така че и да искате не можете да го обгърнете с ръце.

Безспорно, Пирин може да изненада с много причудливи форми – едни от тях са Мелнишките пирамиди, които се състоят от неогенски и кватернерни скали. Впечатляват с височината си и с отвесните си пясъчни склонове. Те са обявени за национална забележителност малко по-късно – през 1960 г.

Както сами забелязвате Пирин е уникална планина. Малко хора знаят, но тя всъщност в сърцето си е направена от гранит – има 62% гранитно ядро. Благодарение на заледяването ѝ, са се образували многобройни циркуси, които сега са малки езера с кристална вода. Ако още не сме ви изненадали, то е време да споменем и че Пирин е мястото, където отивате, ако ви трябва качествен мрамор.

Легендата за Пирин планина

Според поверията, бог Перун се е заселил да живее в планината. Компания му правела красивата и работлива Перуника, която му била сестра. За нея се знаело, че тъчала бели платна цяла зима и заради това върховете са бели. На пролет пък слизала покрай езерата да ги бели. В едно от тези езера се счита, че живее воден овен. Той не допуска други животни да се завъдят в езерото и заради това, в него колкото и пъти да са се опитвали да го зарибят с риба никога не се е получавало. Съвсем скоро след зарибяването на езерото, животните са изхвърлени на брега.

Кога да посетим Пирин?

През цялата година има какво да се види в Пирин. Ако обичате да карате ски или сноуборд, то зимата е вашият сезон за посещение на Пирин и Банско. Ако пък искате да изкачите някой от красивите върхове на величествената планина, то лятото е най-подходящо. От Банско тръгват 3 маршрута – един към Кресна и два към х. Яне Сандански. Този до Кресна и единият до х. Яне Сандански, който минава през х. Бъндерица и х. Вихрен са маркирани с жълто, а вторият до х. Яне Сандански, който минава през х. Демяница и х. Беговица е маркиран със синя линия по дърветата.