Как да избегнем спирала от дългове?

Как да избегнем спиралата на кредитната задлъжнялост с натрупани множество дългове? Всеки може да попадне в нея. Тази спирала е състояние, в което имаме повече дългове, отколкото сме в състояние да върнем. Как да вземем заем, за да избегнем тази ситуация? Запознайте се с нашите съвети, базирани на препорки на експерти.

Помислете за решението си

Преди да кандидатствате за заем наистина оценете финансовите си възможности. Определете бюджета си – колко реално печелите и колко харчите. Изберете датата на погасяване на кредита, която е оптимално удобна за вас и е след датата, в която получавате заплата или приход от източника си. Така винаги ще може да плащате нужната сума навреме. Също така вземете под внимание, че може да се случи нещо неочаквано. Например, може да се наложи да си купите нова пералня или хладилник или да похарчите пари за ремонт на автомобила си.

 

Вземете назаем за целта

Нуждаеш се от пари? Помислете за сумата, която ви е необходима за реализиране на вашите планове или мечти. Не заемайте повече от необходимото. Когато изплащате един заем – винаги можете да вземете друг заем с друга цел. Не заемайте пари, само за да изплатите друга сума. Ако не можете да платите вноската навреме – свържете се с кредитополучателя, който ще ви предложи какво можете да направите в тази ситуация.

Контролирайте финансите си

Когато заплатата достигне вашата сметка, незабавно изплатете наема и сметките за апартамента и изплатете заема. Разпределете останалата част от парите си по ваша преценка. Ако е възможно, опитайте се да спестявате определена сума всеки месец, за да разполагате с парите, които харчите в случай на непредвидени събития.

 

Намалете разходите

Намаляването на разходите не трябва да се свързва с по-нисък жизнен стандарт. Често можете да купите много неща по-евтино – просто внимателно сравнявайте цените. Погледнете разходите си и помислете кои от тях можете да намалите. Задайте сумата, която можете да изразходвате на ден, например, когато не ходите на ресторант или на парти. Опитайте се да намерите най-добрите оферти. Вероятно може да намерите по-добра оферта с кабелна телевизия и интернет или по-достъпен абонамент за телефон.

 

Увеличете доходите си

Ако имате затруднения с изплащането на дълговете си – опитайте се да увеличите доходите си. Винаги можете да опитате да помолите шефа си за повишение, показвайки как вашите действия допринасят за развитието на компанията. Можете също да попитате за възможността за работа с извънреден труд или да потърсите друга, по-добре платена работа. Добро решение е да се намерите допълнителен източник на доходи. Струва си да потърсите работа в професията си на свободна практика.