Преумора

Бихте си помислили, че когато бебетата са уморени, те ще спят по-добре, но това не винаги е така. Преумората всъщност е враг на дългите, подмладяващи дрямки.

Кортизолът, подобно на шот еспресо, се влива в тялото на бебето, когато то премине идеалния си прозорец за сън. Този прилив на енергия го прави по-склонно към ранни събуждания и по-малко склонно да заспива.

Преумората може да е проблем, ако бебето ви е изключително раздразнително преди времето за сън и спи само 45 минути.

На тялото на бебето ще му е необходимо известно време, за да превключи на друга скорост, след като е било залято с кортизол. Вашата задача е да убедите тялото му да се отпусне, да произведе мелатонин и да заспи.

Положителните сигнали за дрямка са фантастичен начин да постигнете това. Приглушете осветлението и го заведете в спалното му помещение. Обявете, че е време за дрямка. Започнете обичайния си ритуал по време на сън, за да му помогнете да се отпусне, но бъдете готови да прекарате повече време в това.

Най-добрият начин да накарате преумореното бебе да заспи е да го държите будно възможно най-дълго. Опознайте сигналите за сън на бебето си и го сложете да си легне, преди да се е уморило прекалено.

За да започнете, ето няколко от най-често срещаните сигнали за сън (или признаци на преуморено бебе):

– Отривисти движения

– Плач

– Необичайна прилепчивост

– Скок в развитието

– Дърпане на уши

– Прозяване

– Зачервени очи

– Гледане в пространството

Вашето бебе не се интересува от съня, когато усвоява ново умение. Защо да спи, когато може да се преобърне и да се упражнява?

Ако бебето ви отказва да подремне без видима причина, помислете какво прави, докато е будно. Бебетата, които се учат на активни умения, като седене, изправяне, преобръщане или ходене, е по-вероятно да изпитват смущения в съня.

Има моменти, когато не можете да направите нищо друго, освен да изчакате тези дребни дразнители. Можете да се опитате да сложите бебето в креватчето му, но то най-вероятно ще скочи веднага обратно. Сънят на бебето ви естествено ще се подобри, след като то овладее новото си умение.

При това определено можете да му помогнете, като го насърчавате да се упражнява през свободното си време. То ще се върне към съня си по-бързо, ако се научи бързо!

Пелени

Почакайте, не се ли предполага, че пелените помагат на бебето да заспи? Да, но обърнете внимание на това, което казвам!

Според нови изследвания повиването на бебето може да му помогне да спи по-дълго и по-спокойно. То потиска рефлекса на уплаха и създава среда, подобна на утробата, в която то се чувства сигурно и защитено. От друга страна, пелените могат да нарушат съня, ако бебето се чувства неудобно или постоянно разкъсва пелената си.

Много бебета плачат, след като са били повити, но дали вашето е едно от тях? Ще се пробие ли ръчичката или крачето му, ако заспи? Ако случаят е такъв, трябва да опитате с друга пелена. – Точно както възрастните, бебетата имат свои собствени предпочитания.

Първата ми дъщеря например не понасяше никакво движение на краката. Трябваше да купя пелена, която да не позволява на крачетата и ръчичките ѝ да висят. На втората ми дъщеря не ѝ пукаше за краката, но ако ръцете ѝ се изплъзнеха от страните ѝ, тя крещеше.

Ако бебето ви започва да се преобръща, може би е време да се откажете от пелената и вместо нея да опитате с чувал за сън. Спалните чували дават на бебетата повече свобода на крайниците и следователно са по-безопасни за тях.

Когато бебето ви отказва да подремне, опитайте с друга пелена, за да видите дали помага.

Добра идея е да проверите памперса на детето, ако то все не е приучено към гърне. Мократа пелена е от основните неща, които създават дискомфорт на бебето и му пречат да заспи. Има специални памперси бг, предвидени за употреба точно по време на сън.

 

В детската стая има твърде много светлина

Някои бебета предпочитат да спят в тъмна и топла среда. Други изискват пещера, която е напълно тъмна.

Ако бебето ви не подремва следобед (или когато слънцето грее най-ярко в детската стая), е време да инвестирате в 100-процентови затъмняващи щори.

Най-малкият ми син беше в тази ситуация. Тя отказваше да подремне в стаята ни, в която през щорите надничаше късче слънчева светлина. Сънят ѝ се подобри значително, след като се премести в затъмнената си детска стая.

„Тестът с ръка“ е най-бързият начин да проверите дали детската стая е твърде ярка. Когато сте в стаята на бебето си, опитайте се да я запазите възможно най-тъмна. Вдигнете ръката си във въздуха пред лицето си. Не е достатъчно тъмно, ако все още можете да видите ръката си.

Рефлукс или задържане на газове

Ако бебето ви се събужда с висок писък, възможно е за това да са виновни задържани газове или рефлукс. Рефлуксът е особено обезпокоителен при новородените, които имат недоразвити хранопроводни сфинктери и по-малко време между храненията и дрямките. Когато въздушни мехурчета смущават стомаха му, може да се получи рефлукс.

От друга страна, ако бебето ви се събужда с извит гръб, стиснати юмруци и непрестанен плач, то може да страда от задържани газове. Ако бебето ви отказва да се оригне, опитайте да завъртите крачетата му (все едно е на велосипед) или да му дадете доза капки за кърмачета със симетикон преди лягане, за да намалите мехурчетата.

Макар че всяко бебе изпитва газове от време на време, постоянните газове или рефлуксът могат да показват скрит проблем. Добра идея е да се консултирате с педиатъра си, за да изключите алергии или проблеми с кърменето. Знам, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но не губете надежда, ако бебето ви отказва да подремне. Бебетата преминават през фази, в които не могат да заспят. Дори и най-опитните майки са подложени на ужасни периоди на дрямка!

Въпреки това имайте предвид тези често срещани фактори, които пречат на дрямката, защото е много лесно да ги пренебрегнете. Надяваме се, че тази статия е изяснила какво може да пречи на дрямката на вашето бебе и ви е дала някои нови идеи. На добър час!