Поддръжка на акумулатора

Има няколко основни стъпки, които трябва да предприемете, за да поддържате изправността на вашия акумулатор за кола. Проверявайте нивото на електролита и специфичното тегло, избягвайте чести кратки пътувания и го поддържайте правилно зареден. По-долу са дадени някои съвети, които да следвате, за да осигурите дълготрайност на вашата батерия. Следващата стъпка е да проверите връзките на клемите на акумулатора. Ако откриете корозия или теч, те трябва да бъдат почистени. Топлината уврежда акумулаторите и трябва да се избягва, доколкото е възможно. За да премахнете корозията от тях, използвайте разтвор със сода за хляб. Уверете се, че акумулаторът е поставена правилно в автомобила и няма вибрации.

Проверка на нивото на електролита

Ако искате да сте сигурни, че вашият акумулатор е напълно зареден, трябва редовно да проверявате нивото на електролита. Автомобилният акумулатор съхранява електричество и помага на алтернатора да работи. Тази електрохимична реакция възниква, когато акумулаторът загуби сярна киселина, което води до намаляване на плътността. Нивото на електролита трябва да бъде между един и два грама на кубичен сантиметър. Един правилно работещ акумулатор трябва да се напълни с равно количество електролит.

За да проверите нивото на електролита във вашия автомобилен акумулатор, затворете плочите на вашия автомобил и добавете дестилирана вода. Никога не използвайте обикновена вода, тъй като това може да наруши работата на акумулатора. Когато нивото на електролита е твърде ниско, можете да смените акумулатора с нов.

Проверка на специфичното тегло

Уверете се, че киселината на акумулатора е с правилната концентрация, като проверите нейното специфично тегло. Специфичното тегло на автомобилните батерии е съотношението на теглото на електролита към това на водата в акумулатора. По-високото специфично тегло показва по-силен електролит от по-ниските. Но ниското специфично тегло може да доведе до сериозни проблеми. За да разрешите проблема с ниското специфично тегло, добавете вода към акумулатора. Ако нямате волтметър за проверка на специфичното тегло, може да се наложи да посетите механик.

Преди да проведете тест за специфичното тегло, не забравяйте да носите предпазна екипировка и да поставите акумулатора върху равна повърхност. След това отстранете капачките на клетките. След това, като използвате хидрометър, измерете специфичното тегло на всяка клетка. Запишете показанията и повторете процеса за другите клетки. Правилното отчитане ще бъде по-високо от спецификацията на производителя. Правилното ниво на специфично тегло трябва да бъде над препоръчителната фабрична спецификация.

Избягване на чести кратки пътувания

Ключов аспект от добрата грижа за вашата автомобилна батерия е избягването на чести кратки пътувания. Кратките пътувания намаляват цикъла на презареждане на вашата батерия и намаляват нейния живот. Ако сте далеч от дома, честите кратки пътувания могат да доведат до загуба на заряд на батерията и невъзможност да запалите колата си. Избягвайте кратките пътувания и презареждайте батерията си от време на време, като планирате поръчките си наведнъж. В допълнение към редовното зареждане на батерията, трябва да закупите и зарядно устройство за батерия, за да поддържате нейното напрежение.

Редовната смяна на вашето масло ще намали риска от повреда на акумулатора и също така ще удължи живота на акумулатора на вашия автомобил. Можете също да проверите показателите за планирана поддръжка на производителя, за да разберете колко често трябва да се сменя вашия акумулатор.

Зареждане

За да започнете да зареждате вашия акумулатор, важно е първо да го подготвите за употреба. Винаги се уверявайте, че клемите на батерията са чисти и неповредени. Трябва да използвате дестилирана вода като електролит във вашата батерия. Преди да заредите, прочетете ръководството на производителя, за да намерите местоположението наакумулатора. При някои превозни средства те са разположени в багажника, докато при други са разположени под капака. Уверете се, че клемите са чисти и без никакви замърсявания или отломки, за да предотвратите протичането на електричество. Ако клемите са бели и прахообразни, най-вероятно са замърсени със сярна киселина.

За да заредите правилно вашата автомобилна батерия, трябва да изключите отрицателните и положителните кабели от колата. Поставете акумулатора и зарядното устройство на равна, стабилна повърхност, за предпочитане навън. Уверете се, че двата терминала са чисти от мръсотия и отломки. Включете зарядното устройство на акумулатора на автомобила към минусовата клема. Никога не трябва да смесвате положителни и отрицателни кабели, тъй като това може да доведе до токов удар или късо съединение. След като заредите акумулатора, опитайте да запалите колата. Ако батерията е изтощена наскоро, тя може да започне веднага, но ако зареждате по-стара батерия, може да отнеме малко повече време, за да запалите колата си.

Поддръжка на клемите

Правилната поддръжка на клемите на акумулатора може да предотврати много проблеми, включително корозия. Когато е възможно, използвайте сода за хляб върху клемите. Содата ще неутрализира киселинността на корозията. Също така, е полезно да смазвате клемите. Сменете положителния кабел последен. Използвайте парцал и за почистване на клемите.

Почиствайте клемите на вашия автомобилен акумулатор два пъти годишно. Малко количество антикорозионна паста ще направи чудеса с тях. Нанесете я върху клемите на акумулатора и изтъркайте с парцал. Уверете се, че акумулатирът е чиста и без ръжда, преди да оставите колата да не работи две седмици или повече. Пасивните аксесоари продължават да използват енергия дори когато двигателят е изключен. Почиствайте ги редовно, за да предотвратите корозия и да осигурите гладко стартиране.