Пациентите с диабет често изпитват различни симптоми. Хипергликемията, повишеният глад и умората са само някои от признаците на диабета. Съществуват обаче и други предупредителни знаци. Повишеното производство на урина и умората също са показатели за състоянието. Ето пет от най-често срещаните симптоми на диабет. Ако смятате, че някой от симптомите ги имате е добре да се консултирате с вашия личен лекар, както и да направите тест за диабет.

Хипергликемия

Симптомите на хипергликемията като симптом, са трудни за разпознаване в началото. Прекомерната жажда, прекомерният глад и честото уриниране може да са краткотрайни състояния и да не са показателни за диабет. Ако обаче, тези симптоми продължават, те могат да са признак на хипергликемия и да изискват медицинска помощ. Хипергликемията, или високата кръвна захар, е сериозен здравословен проблем, който изисква незабавна медицинска помощ.

Глад

Макар че гладът е нормална човешка реакция, той може да бъде показателен и за проблем с нивата на глюкозата. Диабетът се причинява от неизправност в производството на инсулин в организма, в резултат на което нивата на кръвната захар се повишават. При диабет тип 2 повишеният апетит се обозначава като полифагия. Симптомите на диабета обикновено имат по-общ характер и може да са трудни за забелязване. В някои случаи обаче, симптомите на диабета са много специфични.

Умора

Определянето на умората като симптом на диабета, леко варира, в зависимост от вида на заболяването и основната физиология на пациента. При пациентите с диабет тип 1,  умората може да бъде хронично състояние, което изисква постоянно наблюдение и лечение. Управлението на диабета, представлява значителна психологическа тежест за пациента.

Повишено производство на урина

Диабетът инсипидус е заболяване, при което събирателните каналчета не успяват да реабсорбират вода. Както при нефрогенния, така и при централния, количеството отделена вода зависи основно от степента на дефицит. При пациенти с лек частичен диабет, производството на урина може да варира от 2 до 10 л дневно. При тежките случаи, може да се отделят повече от 15л урина на ден.

Повишено кръвно налягане

Когато хората имат диабет, кръвното им налягане е по-високо от нормалното. Най-високото налягане, което човек изпитва по време на един сърдечен ритъм, е известно като систолично налягане, а най-ниското – като диастолично налягане. В идеалния случай човек трябва да проверява кръвното си налягане поне веднъж на две години. Кръвното налягане е също така признак за диабет и трябва да се следи по-внимателно от лекар, отколкото от диабетика самостоятелно.

Повишен холестерол

Ако имате диабет, може да сте забелязали повишаване на нивата на холестерола. За щастие няма нужда да изпадате в паника. Има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете, за да управлявате нивата на холестерола си и да намалите риска от сърдечносъдови заболявания. Като начало поговорете с вашия лекар за изследване на холестерола. Тестът за холестерол ще измери нивото на общия холестерол в кръвта ви, както и количеството на HDL и не-HDL холестерола. Лекарите ще измерят и количеството на триглицеридите в кръвта ви.

Повишени нива на триглицеридите

Диабетът има многобройни ефекти върху нивата на триглицеридите. Когато диабетът е лошо контролиран, той води до повишени нива на кръвната захар и инсулина. Инсулинът превръща глюкозата в гликоген в черния дроб, който може да се използва от организма за енергия. Когато консумирате въглехидрати, тялото ги разгражда до глюкоза, която след това се освобождава в кръвта. Въпреки че въглехидратите са съществена част от добре балансираната диета, преяждането с тях може да доведе до високи нива на триглицеридите.

Повишен риск от сърдечни заболявания

Диабетната асоциация, препоръчва на хората с диабет да си поставят ранна диагноза и да управляват рисковите фактори за развитие на сърдечни заболявания. Рискът от сърдечно заболяване се увеличава с повишаването на нивата на кръвната захар и с увреждането на кръвоносните съдове. Хората с диабет тип 2 са изложени на подобен риск от сърдечни заболявания, както и тези, които не страдат от това заболяване. При много хора с диабет обаче, рискът е по-висок, отколкото при тези без диабет. По-долу са изброени някои от симптомите на диабета, които могат да показват повишен риск от сърдечно заболяване.

Повишен риск от увреждане на бъбреците

Високото кръвно налягане и други медицински състояния, които засягат бъбреците, също увеличават риска на човек да развие диабетна нефропатия. За да се намали рискът от диабетна нефропатия, хората с високо кръвно налягане трябва да работят в тясно сътрудничество с лекаря си, за да управляват състоянието си. Лекарствата без рецепта за облекчаване на болки, също могат да доведат до увреждане на бъбреците при диабетици с нефропатия. Диабетната нефропатия не се лекува, но може да бъде забавена или предотвратена с подходящи медицински грижи.