Gucci - възход и падение

Историята на марката Gucci, е с много богата история и традиции, пълна с драматични обрати. Създателя на емблематичния бранд е Гучио Гучи, който е роден във Флоренция през 1881 година в семейство на италиански занаятчии.

Бащата на Гучио, се е занимавал с производство и продажба на елитни дамски шапки, така от ранна детска възраст той е започнал да усвоява техниката за обработка на материали и също така как успешно да шие. На 23 години, Гучио, започва собствен бизнес, като създава “Къщата на Гучи”, която е работилница, специализирана в направата на конски сбруи*.

*Конската сбруя е съвкупност от всички устройства, които осигуряват възможност за управление на животното или иначе казано това е набор от колани с юзди и дюзи, поставени върху тялото на животното, позволяващи контрол на траекторията на коня.

Поради недостатъчен опит, Гучио натрупва доста дългове и това го принуждава да прекрати дейността си. След което заминава за лондон поради сериозните конфликти между него и баща му.

Живота му в Лондон, започва с намирането на работа като портиер в луксозния хотел The Savoy. Така години наред, Гучио, проследява и анализира капризите на гостите на хотела и установява, че само по чантата може да направи цялостен анализ на всеки отседнал там.

След известно време, той се издига до сервитьор в ресторанта и така успява да спести достатъчно пари и през 1921 година се завръща в Италия. Той успешно организира производството на елитни стоки от естествена кожа, като – костюми за жокеи, сбруди, чанти, куфари и др.

Така марката след време набира голяма популярност в цяла Европа и към нея се присъединяват и порасналите синове на Гучио.

Логото на марката е създадено от най-големия син на име Алдо и изобразява две преплетени главни букви G, които символизират името на дизайнера. Също така те са стилизирано изображение на стремето, тъй като марката е предлагала по онова време и аксесоари за конни спортове.

Така семейният бизнес се е разраснал и продукцията е вървяла отлично и през 1938 година на една от най-известните улици в Рим Via de Condotti, е открит и първият бутик на Gucci

През 1953 година умира Гучио Гучи и отговорността за съдбата на марката пада върху синовете му  Алдо и Родолфо. Всеки от тях получава 50% от акциите на компанията.

Алдо не след дълго заминава за Америка, за да разшири семейния бизнес, а Родолфо остава в родината си и се фокусира върху местното производство и продажби.

През 50-те години, Алдо успява да развие мрежа от магазини в САЩ, Англия и Франция и малко по-късно в Китай и Япония.

Има много запомнящи се моменти по време на развитието на марката през годините.

През 1947 година е създадена легендарната чанта с бамбукови дръжки, а през 50-те и 60-те години са безметежен период за Gucci. Марката става задължителна част от живота на холивудските звезди и кралските величия. 

През 1972 година, Алдо подписва договор с American Motors опитвайки се да вкара марката и на автомобилния пазар.

През 1977 година синът на Алдо, Паоло, става вицепрезидент на модната къща и поема пълна отговорност за подразделението Gucci Parfums.

Поради редица от неправилни стратегически решения, през 70-те години, марката навлиза в продължителна криза, а разпалените семейни вражди и конфликти допълнително усложняват ситуацията. Марката рязко губи символа си на лукс и изящество. 

След смъртта на Родолфо през 1983 година, начело на компанията застава сина му Маурицио, който не успява да задържи бизнеса във върхова форма и достига ръба на банкрута, затова решава да продава Gucci на инвестиционна компания Investcorp през 1988 година. 

Така в средата на 90-те години Доменико де Сол поема оперативното производство на компанията и заедно със Том Форд, който става креативен директор на марката, успяват да възвърнат величието на Gucci.