Какви са различните видове тоалетни и кой е правилният?

Когато става въпрос за избор на тоалетна, трябва да се вземе предвид, че съществуват множество различни опции. Възможностите могат да се различават по брой части, по начин на монтаж, а днес съществуват дори “интелигентни” тоалетни. 

Всеки тип, разбира се, има свои собствени уникални характеристики и предимства, което може да се превърне в истинско предизвикателство при опита ви да определите кой е подходящ за вашия дом. 

Днес няма да говорим конкретно за окачена тоалетна чиния или моноблок – вечната дилема в избора за дома, а по-скоро ще разгледаме различните видове налични тоалетни и ще ви помогнем да вземете информирано решение, което отговаря на вашите конкретни нужди.

Какви са различните видове тоалетни и кой е правилният?

Източник на изображението: Pexels.com

Тоалетни от две части

Тоалетните чинии от две части са най-разпространеният тип тоалетна в повечето домове. Този класически дизайн се състои от отделно казанче и тоалетна чиния, които се свързват по време на монтажа. 

Този тип тоалетни са сравнително евтини и лесни за инсталиране, което ги прави чудесен избор за собствениците на жилища с икономичен бюджет и ентусиастите “направи си сам”. Резервните части са широко достъпни, което прави ремонтите и поддръжката възможни по всяко време. 

Тоалетните от две части са идеална опция за тези, които искат да вложат ресурсите си в надеждна и лесна опция, която е практична и достъпна.

Тоалетни от една част (моноблок)

Тоалетните от една част имат елегантен дизайн, при който казанчето и тоалетната чиния са формовани заедно в едно цяло. Въпреки че обикновено са по-скъпи от тоалетните от две части, те предлагат няколко предимства. 

Тоалетните от една част се почистват по-лесно, защото имат по-малко вдлъбнатини и ъгли, където обикновено се натрупват мръсотия и бактерии. Освен това са по-издръжливи и заемат по-малко място, което ги прави чудесен избор за по-малки бани. 

Тоалетните от една част са идеални за тези, които разполагат с ограничено място в тоалетното помещение, а в същото време искат да заложат на модерен и стилен дизайн.

Окачени тоалетни (монтирани на стена)

Окачени тоалетни, стенни тоалетни чинии, плаващи тоалетни – всички тези наименования се отнасят до едно и също. Те са модерен и стилен вариант, който се закрепва към стената на банята и няма видимо казанче.

Този вид е популярен избор за по-малки бани и тоалетни, защото спестява ценно подово пространство. Освен по-лесно почистване на пода, позволява и лесно почистване на самата тоалетна. Важно е да се отбележи, че окачените тоалетни изискват здрава стенна конструкция за опора и може да са по-скъпи за инсталиране. 

Хора, които търсят елегантен, съвременен и изчистен дизайн, в комбинация с неангажираща поддръжка, могат спокойно да се насочат към този тип тоалетни.

Интелигентни тоалетни (smart)

Вече съществуват и интелигентни или smart тоалетни, които са въплъщение на съвременната технология в дома и разполагат с набор от разширени функции.

Интелигентните тоалетни стават все по-популярни, тъй като хората търсят по-персонализирано преживяване навсякъде, включително и в банята. В зависимост от модела и производителя, те могат да разполагат с отопляеми седалки, функции за интимна хигиена, самопочистване и други. 

Те са идеални за тези, които мечтаят за луксозно и високотехнологично изживяване в банята, което предлага удобство, хигиена и персонализиран комфорт. Трябва да се отбележи обаче, че този комфорт идва със своята цена и обикновено изисква професионален монтаж и поддръжка.

Преносими тоалетни

Преносимите тоалетни са практична и удобна опция за събития на открито, къмпинги и строителни обекти. Те са самостоятелни и не изискват водопровод или инсталация, което ги прави лесни за преместване и използване. Съществуват различни размери, някои от които разполагат и с допълнителни функции.

Те са добър избор за тези, които се нуждаят от временни съоръжения за баня и не търсят огромен комфорт.

Тоалетни с биде

Тоалетните с биде са вид тоалетни, които имат вградена функционалност, която ви позволява да се почистите с вода след използване на тоалетната. Те са популярни в много части на света, като на някои места вече е отминала мода, а на други – тепърва набираща популярност.

Те са чудесен вариант за тези, които страдат от алергии, имат прекалено чувствителна кожа или просто държат на най-високи нива на хигиена. Подходящ вариант е и за тези, които искат да намалят въздействието си върху околната среда чрез елиминирането на отпадъчна тоалетна хартия.