Избор на рафтове за всекидневна: кратко ръководство

Имате нужда от допълнително място във вашата всекидневна? Или искате да разчупите и допълните интериора, за да му придадете по-завладяващ и индивидуален стил? 

Затова сте се насочили към покупка на рафтове, но не сте наясно как да откриете най-подходящите.

Не се притеснявайте. Останете с нас и ще узнаете всичко, което ви е нужно, за да направите точния избор на рафтове за вашата дневна.

Избор на рафтове за всекидневна: кратко ръководство

Източник на изображение: unsplash.com

Основни критерии при избор на рафтове, с които да се съобразите

Спрете се на дизайн на рафтовете

Дизайнът на този вид мебели трябва да е съобразен със стила на останалите мебели, с които сте обзавели дневната си.

Те трябва да се вписват идеално, тъй като от тях до много голяма степен зависи дали цялостната естетика на помещението ще е в хармония или не.

Помислете за капацитета на натоварване

Всеки рафт, както и всяка останала мебел има лимит на натоварването, което може да понесе. Затова е важно преди покупката да сте наясно за какви предмети и вещи сте предвидили да поставите на рафтовете за стена.

Така например, ако искате да подредите на рафта основно книги трябва да потърсите модел, който е достатъчно устойчив, за да понесе тежестта им.

Определете размера на рафтовете

Размерът зависи основно от свободното пространство, с което разполагате. Поради това е много важно предварително да решите къде искате да поставите рафтовете и с какво пространство разполагате.

При измерването не забравяйте да вземете предвид височината и ширината на рафтовете. Важно е също така да не пропускате да вземете под внимание и какъв хардуер ще се използва при монтажа на рафтовете.

Изберете правилния материал

Изборът на материал зависи до голяма степен както от дизайна на рафтовете (класически, скандинавски, Прованс, модерен, индустриален, хай – тек и т. н.), така и от това какво ще съхранявате върху тези мебели.

На пазара се предлагат модели рафтове за стена, които са изработени от разнообразни материали като дърво, метал, ламинирано ПДЧ, MDF, стъкло, комбинация от няколко материала.

Помислете за начина на монтаж

Някои стенни рафтове изискват пробиване на дупки в стената, за да бъдат монтирани, докато други използват фиксирани скоби за закрепване, куки или друго.

Затова е важно да помислите кой метод на инсталиране ще работи най-добре за вашето пространство и ще отговаря на личните ви предпочитания.

Изберете модел и вид на рафтовете

В търговската мрежа се предлага голямо разнообразие от видове рафтове за стена, но основните, на които е добре да обърнете внимание са няколко:

Висящи – Висящите модели се монтират изключително лесно, тъй като за инсталирането им се използват скоби или куки. Този вид рафтове за стена обикновено са с малки като размери и изпълняват по-скоро декоративна функция. Подходящи са за монтаж във всяка една стая на жилището.

Модулни – На пръв поглед този вид рафтове приличат много на висящите, но за разлика от тях могат да се регулират и да се конфигурират по различни начини. Те също се монтират лесно с помощта на фиксирани скоби и са подходящи за всички помещения в дома.

Избор на рафтове за всекидневна: кратко ръководство

Източник на изображение: unsplash.com

Класически стенни – Този вид са изключително стабилни, тъй като се закрепват с дюбели и могат да понесат по-голямо натоварване. Обикновено се използват като мини библиотеки или като места за съхранение на по-обемисти и тежки предмети.

Ъглови – Ъгловите рафтове са много удобно и практично решение за всекидневни с ограничено пространство. Могат да бъдат монтирани както с фиксирани скоби, така и захванати с дюбели и спестяват изключително много място.

Вградени – Този вид, както е видно от името им се вграждат в стената. Обикновено се използват за усвояване на пространства като ниши и чупки в помещенията.

Монтажът им е предимно с дюбели, което изисква и пробиване на стената. Най-често се използват като вградени библиотеки или за съхранение на по-тежки предмети и вещи.