Парфюмът е сложна смес от ароматни етерични масла и ароматни съединения, обикновено в течна форма, както е и популярен начин за придаване на приятен аромат на жилищни помещения, животни и дори предмети. Въпреки използването им като ежедневен артикул, основен парфюм, за поводи или различните видове тестери на парфюми повечето хора не знаят за някои от интересните факти за парфюмите. Нека разгледаме някои от тях в днешната статия.

Амбрата е не това, което си мислим

Въпреки че може да звучи отвратително, амбрата всъщност е един от най-ценните природни аромати, които се добавя от вътрешното хранително съдържание на кашалот. Изработван по този нестандартен начин, този аромат е изключително ценен за производителите на парфюми, тъй като може да се продаде за хиляди долари на килограм. Веднъж група рибари извадили на сушата 280 килограма от този продукт, което им донесло 1,5 милиона долара! Амбрата се използва за създаване на различни аромати за мъже и жени, включително парфюми.

Цибетка

За никого не е тайна, че циветата е чудесна съставка за парфюми. Богатият, кремообразен аромат на това животно се съчетава добре с цитрусови аромати. Миризмата на животното е толкова силна, че 10% разреждане на аромата ще бъде доста силно. Миризмата има отлични дифузионни свойства и парфюмеристите могат да създадат сложен аромат само от две съставки. В тази статия ще разгледаме някои интересни факти за циветата и парфюмите.

Масло от цивета

За разлика от много други животински съставки, маслото от цивета не произхожда от конкретен вид. Парфюмеристите го използват от аналните секрети на циветата. Тези съставки, които първоначално миришат отблъскващо, в крайна сметка развиват сладка, топла флорална нотка. Парфюмеристите използват маслото от цибетка още от X век за ароматизиране на носни кърпички и ръкавици. Въпреки това миризмата на цибетка е толкова силна, че защитниците на правата на животните протестират срещу нея.

Бензоин

Бензоинът е често срещан елемент в парфюмите. Той е разтворим във вода и алкохол и има деликатен аромат, който може да замаскира аромата на други вещества. Въпреки това,

когато се използва пестеливо в парфюм, той може да подсили аромата му. Например, ако използвате Infusion d’Iris на Prada, бензоинът ще подсили велурената текстура на прахообразния ирис и ще получите образ на луксозни ръкавици. По същия начин Infusion d’Homme на Prada е искрящ мъжки вариант на бензоин и ирис.

Мускус

Когато си купувате нов парфюм с аромат на мускус, може да се изненадате да научите, че мирисът на мускус всъщност идва от елен. Този аромат, получен от елен, някога се е използвал в парфюмите, но това е било преди XIX век. Оттогава мускусът се произвежда с помощта на синтетични вещества, които имитират неговия аромат. Проучване от 2011 г. стига до заключението, че еленът може да бъде устойчиво отглеждан, което може да обясни повсеместното му присъствие като съставка в много парфюми.

Индол

Индолът, основната съставка на туберозата и жасмина, има индолен мирис. Сложната му химична структура обяснява миризмата, наподобяваща какавиди, която веществото предизвиква. Уникалната му свежа миризма се използва в няколко парфюма, включително тоалетни води и мъгли за тяло. Освен това индолът допринася за аромата на много други цветя, като жасмин и тубероза.