Задвижването с променлива честота е ключова характеристика на инверторната климатична система. Този тип AC система се характеризира с повишена енергийна ефективност, удължен живот на частите и по-ниска цена от традиционните модели. Въпреки това, периодът на изплащане може да варира от няколко години до никога. Срокът на изплащане варира в зависимост от конкретния модел и трябва да се вземе предвид заедно с вътрешния комфорт на дома.

Честотен регулатор

Нарастващото население в много части на света допълнително ще стимулира глобалния пазар на HVAC задвижвания с променлива честота. До 2040 г. градското население ще се удвои, което го прави основен кандидат за инсталиране на VFD. Тези нови системи подобряват качеството на въздуха в помещенията и топлинния комфорт чрез регулиране на температурата и влажността. Освен това те могат да намалят сметките за енергия и да увеличат времето за работа на инсталацията, като и двете допринасят за увеличен марж на печалба. Следователно нарастващата осведоменост на потребителите относно енергийната ефективност и нейните ползи за околната среда допълнително ще стимулира растежа на пазара.

Задвижванията с променлива честота подобряват цялостната ефективност на инверторните климатици, като позволяват на вътрешното тяло да се дроселира, когато дадена зона достигне подходящата температура. Тази технология също така повишава ефективността на хладилника, позволявайки му да спести до 27% от разходите за енергия за една година. Типичният хладилник използва едноскоростен компресор. Климатик с променлива честота ще изпрати сигнали до двигателя на компресора, за да промени скоростта съответно, като гарантира, че той достига оптимален капацитет на охлаждане.

VFD на FDD също може да открива често срещани грешки на RTU. Тези неизправности включват запушване на филтъра, изтичане на хладилен агент и ниско ниво на зареждане. VFD на FDD също може да открие тези проблеми чрез използване на няколко температурни точки. Чрез анализиране на сигналите потребителят може да определи дали повреда причинява неизправност на уреда или се нуждае от обслужване.

За да програмирате VFD, той трябва да има правилните работни параметри. Обикновено се програмира чрез вътрешна клавиатура, SD карта или специален софтуер. Възможно е да се променят всички работни параметри с VFD, но повечето VFD ще блокират повечето промени, докато работят. Някои от най-често срещаните параметри за програмиране са информация от табелката на двигателя, източник на референтна скорост, източник на управление за включване/изключване и управление на спирачките.

Инверторът в търговска сграда е по-изгодно решение, особено ако имате няколко устройства. Задвижванията с променлива честота са високоефективни, но трябва да вземете предвид всички аспекти, за да вземете интелигентно решение. Някои задвижвания с променлива честота могат да намалят разходите за енергия с повече от 30%! Ако планирате да инвестирате в задвижване с променлива честота, не забравяйте да прочетете характеристиките, преди да го купите.

Удължен живот на частите

Сред многото предимства на инверторните климатици е тяхната енергийна ефективност. Използването на инверторна технология спомага за намаляване на потреблението на енергия от климатичната система и в същото време поддържа комфортни условия на закрито. Въпреки че закупуването на инверторен климатик може да струва малко повече, спестените сметки за електроенергия могат бързо да покрият допълнителните разходи. Следователно има смисъл да инвестирате в инверторна климатична система, за да увеличите максимално ефективността на вашата охладителна система.

Друго предимство на инверторния климатик е способността му непрекъснато да регулира охладителната и отоплителна мощност на устройството. Чрез контролиране на скоростта на компресора, инверторният климатик може да реагира на промените в търсенето и автоматично да регулира работата си, за да поддържа комфорт. Тази функция е невъзможна при традиционен климатик, който може да работи само на максимален капацитет, без да променя скоростта на компресора. Инверторният климатик използва задвижване с променлива честота, за да поддържа компресора да работи гладко и с оптимална ефективност. За разлика от традиционните климатици, инверторните имат увеличен живот поради липсата на резки колебания в захранването, което намалява износването на компонентите.

Енергоспестяваща работа

Инверторната технология стана по-напреднала благодарение на напредъка в силовата електроника. Задвижването с променлива честота в инверторен климатик позволява микроконтролер да управлява AC или DC двигателя на компресора. По този начин двигателят работи само толкова, колкото е необходимо, което води до по-ниска сметка за електричество. Освен това, инверторният климатик може да постигне зададена температура по-бързо, което го прави по-удобен за използване.

Енергоспестяващата работа на инверторния климатик е важна за околната среда. Захранван от слънчева енергия инверторен променлив ток може да пести електроенергия, тъй като работи с възобновяема енергия. Използването на качествени хладилни агенти и правилно изолирана стая също ще доведе до по-ниска консумация на енергия. Това означава по-малка сметка за електроенергия. Но разходите за ремонт и поддръжка могат да направят инверторния климатик по-малко икономичен.

Друго значително предимство на инверторните климатични системи е, че работят по-тихо от традиционните климатици.