Можете ли да използвате зимни гуми през лятото?

Много хора се чудят дали е възможно да използват зимните си гуми и през други сезони? Отговорът е да, но не е препоръчително да го правите. Има много причини, поради които знаете, че е добре замените летните гуми със зимни. Но знаете ли защо да не шофирате със зимни гуми през лятото?

В тази кратка, но полезна статия, ще ви отговорим на този въпрос. В нея ще разберете защо е важна смяната на гумите, когато зимата приключи и какви са рисковете, ако не го направите.

Можете ли да използвате зимни гуми през лятото?

Източник на изображението: pexels.com

Трябва ли да смените зимните си гуми с летни през лятото?

Можете ли да шофирате със зимни гуми през лятото? Ако искате да запазите зимните си гуми здрави, важно е да не ги използвате през лятото. Ето и защо.

Зимните гуми се износват по-бързо през лятото

Използването на зимни гуми през лятото може да доведе до по-бързото им износване, отколкото през зимата. Това се случва, защото съставът на гумата на зимните гуми е предназначен за по-ниски температури, а не за високи. 

Тъй като зимните гуми са направени от по-мек каучук от всесезонните и летните гуми, те не могат да осигурят същото ниво на сцепление. На горещи летни пътища и при високи температури това може да има ефект върху управлението, ускорението и спирането.

Ако шофирате със зимни гуми през лятото, вие ще повредите протектора на гумите. Липсата на достатъчно добра дълбочина на протектора през зимата може да представлява по-голяма опасност при пътуване. Увеличава се рискът от аквапланинг. 

Зимните гуми са предназначени за ниски температури

Условията на сняг и лед налагат използването на специфичен каучуков състав, който остава ковък дори при минусови температури. Използването на зимни гуми при температура над 7 градуса е не е препоръчително. Зимните гуми, използвани на топъл асфалт, се износват много по-бързо, отколкото на студен асфалт.

Летните гуми, които могат да се използват през всички сезони с изключение на зимата, от друга страна, са проектирани да имат намалено съпротивление при търкаляне и удължен живот на протектора. Каучуковите смеси в тези гуми са направени да издържат на повече температури и пътни условия.

Зимните гуми не са икономически изгодни

Използването на зимни гуми през цялата година ще ви струва по-скъпо, отколкото ако имате летни и зимни гуми. Сменяйки ги, когато е нужно, вие ще удължите живота им и ще спестите пари.

Не трябва да забравяме и, че зимните гуми не са проектирани да издържат дълго, а да осигурят по-добро представяне през зимата. Те обикновено имат по-кратък живот от летните гуми. Така че, сменяйки зимните гуми преди топлия сезон, можете да спестите повече от бюджета си, защото ще удължите живота на гумите. 

Накратко, сместа на зимните гуми е предназначена за ниски температури, така че гумата да има оптимално сцепление на пътя дори при наличие на сняг и лед. При контакт с горещ асфалт мекият протектор на зимните гуми се износва много по-бързо, намалявайки живота им с до 60%. 

Освен това ще повлияете на производителността, а високите температури ще деформират гумите. Най-важното от всичко е обаче, че поведението на пътя няма да е оптимално и сцеплението ви ще бъде пряко повлияно. Затова е важно да сменяте гумите си през топлите и студените сезони. Така не само ще удължите живота им, но и ще се погрижите за безопасността си.