Когато едно семейство очаква своя нов член да се появи на бял свят, е време да да закупи своето бебешко легълце или преносима кошара. Много често двете биват обърквани, а съвсем не са едно и също. 

Тъй като аз съм майка на две прекрасни принцеси, тук идва ред да изразя мнението си относно тези не малко важни неща. 

И аз, както масата родители, смятам че преносимите бебешки легълца превъзхождат останалите, поради куп причини, които смятам да поясня в по-долните редове. 

Добре е да се прави ясно разграничение между двата вида продукт – ако бебешкото леглото е тежко, масивно, в повечето случаи дървено и неподвижно, то бебешкото преносимо легълце (кошара) е сгъваемо, леко и изработено от меки текстилни материали. Дали двата продукта са взаимозаменяеми или по скоро се допълват, като функции зависи от редица фактори. Едни от тях са бюджета ви, броя помещения и спецификата на дома ви, където ще се прекарва време с бебето.

Каква е функцията на сгъваемата кошара? 

Този тип кошара е мултифункционална и успява да се пригоди към широк спектър от нужди и изисквания. Наблюденията ми показват  използването им по три основни начина при родителите – като място за сън, място за игри и забавления, като аксесоар за път.

Място за сън 

Сгъваемата кошара изцяло замества бебешкото легло. Това е един по-достъпен, по-бюджетен и гъвкав вариант за голям период от време. Всичко е допустимо стига тя да отговаря на някои специфични изисквания, а именно здрава стоманена конструкция, стабилност и повишена издръжливост. Особено луксозните преносими кошари са достатъно надеждни, да изземат функцията на бебешкото легло. 

Място за игри и забавления

Това е страхотен начин да предоставите на бебето едно безопастно пространство за игра. Особено когато наближи периода на прохождането и детето е доста любопитно, но и нестабилно. Хубавото е, как може да бъде местена навсякъде, където на вас ви е удобно и прекарвате голяма част от ежедневието си и може да бъдете сигурни за безопасността на бебчето. Повечето кошари дори предагат модели със страничен цип, позволявайки на детето да излиза и да се придвижва извън кошарата. 

Мобилен аксесоар за път

Това е най-доброто решение на семействата, които пътуват и то често. Сгъваемата кошара осигурява комфорта на бебето по време на екскурзии, почивки и дори, когато отивате на гости с по-голяма продължителност на госруване.  Или иначе казано – на всякъде по всяко време. Това е страхотно решение, защото ще бъдете независими от условията на мястото, където отивате. Бебето спокойно ще се радва на своето собствено кътче, в което ще спи и ще играе. 

Този вид кошари се сгъват до супер компактни размери и се пренасят супер лесно, както в багажника на колата, така и в багажните отделения на автобуси, самолети и влакове.

Как да изберете правилното сгъваемо легло?

Аз лично, като родител, който иска най-доброто за децата си, винаги съм се водила по това модела да бъде оборудван с:

  • здраво и подсилено дъно, което може да издържи тежестта на детето
  • стабилна конструкция от здрав метал, като алуминий или стомана
  • дишащи материи, които не запарват и не повишават температурата от вътрешната част на кошарата
  • надежден търговец и доказан производител, гарантиращ за качеството на продукта

Пазара на бебешките стоки е изключително разнообразен. Това важи и за сгъваемите кошари. Когато избирате кошара, може да се спрете на модели с допълнителни екстри, които ще увеличат удобството на мъничето ви. Някои от тях, като например – люлеещ механизъм, колелца със или без спирачки и/или подвижна подложка за смяна на пелени наистина си заслужават.

В крайна сметка, макар да изглежда трудно избирането на детска сгъваема кошара , то съвсем не е така. Най-важно е да сте наясно с нуждите и желанията си и кое ще е най-добро според вас за бебчето ви.