Доматите, които всички обичаме

Вкусен, сочен и ароматен домат, току-що откъснат от градината! Несравним с нищо вкус! Доматите са обичан зеленчук и задължително присъстват в градините ни.

Някои стопани сеят познати и изпитани сортове от години, други са смели и експериментират в търсене на съвършения домат. При нас ще намерите изключително разнообразие на семена домати , които да засеете в градината си. 

Предлагаме множество сортове розови домати – Розова магия, Розов идеал, Малинов ожаровски, Малинов ретро, Есмира, Малиново родео, Розов гигант, Розов дар, Розово чудо и още много, много други. 

Червените ни сортове домати са изключително разнообразни – от едри през средни до по-дребни. Сочни и вкусни! Може да избирате между: Силвиана, Сияна F1, Абелус, Акрон, Амати, Барон, Червен градински, Брут, Елена, Идеал, Кармело и още, и още… 

Предлагаме и сортове подходящи за консервиране. А разнообразието от чери доматчета ще ви впечатли – жълти, червени, кафяви и черни.

Някои от нашите клиенти предпочитат хибридните сортове, защото те са по-издръжливи на болести, реколтата е по-богата, устойчиви са на лоши атмосферни условия.

Според други, директните сортове са най-добри. От тях можеш да си събереш семена за следващата година и вкусът им е по-натурален. Ние предлагаме изключително много сортове и от двата вида. 

При планирането на градината и избора на семена, имайте предвид следното – добре е да засеете ранни, средноранни и късни домати, за да може дълго време да се наслаждавате на вкуса им.

Изключително харесвани от нашите клиенти са сортовете Зерси и Такадо. Те са много вкусни, високодобивни и издръжливи на болести.

Интерес предизвикват и доматите тип круша (San Remo, Or Pera d`Arbuzzo, Borsalina, Red Pear, Ред пиер) – много месести, сочни и безумно вкусни. 

Много е важно, когато избирате какви семена домати да си закупите, да имате предвид къде ще ги отглеждате – в оранжерия или на открито в градината или на полето. Ние предлагаме сортове, които са точно за определен тип отглеждане и дават по-добра реколта, ако са засадени на правилното място.

Ако нямате градина, но искате да си отгледате собствени вкусни домати ще ви предложим сортове, които можете да отглеждате в голяма саксия на балкона – Балкони жълт, Домати балконски, Венус, Сънгела, Рубинка и други.

Какво трябва да знаем за отглеждането на домати?

Засяване

Могат да се отглеждат чрез разсад или чрез директно засяване на семената. Семената домати се засяват за разсад през втората половина на март. А младите растения се разсаждат 45-60 дена след поникването на семената.

Светлина

Доматите са светлолюбиви и се нуждаят от много светлина, за да се развиват добре и да имат невероятен вкус. Слънчевите домати, отгледани на открито,  имат особен неподправен аромат и вкус. 

Почва

Виреят добре в топла, рохкава, плодородна, умерено влажна и слабо кисела или неутрална почва. 

Поливане

Трябва да се поливат регулярно. Най-добре е да поливате доматите във втората половина на деня или надвечер, както и в облачен ден. 

Загърляне

Загърлят се два пъти. Първият път е 8-12 дена след пресаждането на разсада в градината. Вторият път е след 17-20 дена.

Колтучене

Колтученето на доматите е много важно и трябва да започне 20 дена след пресаждането на разсада в градината. 

Привързване

Доматите трябва да се привържат към тел или колове първоначално на нивото на първия лист, след това на нивото на втората китка, а по-късно и на нивото на третата китка. 

Доматите, които всички обичаме

Сеитбооборт

Лоши предшественици са представителите на семейство Solanaceae, например: домати, картофи, чушки, патладжани и др. Добри предшественици са моркови, лук, зеле, краставици, тиквички, бобови растения. 

Подхранване

Не бива да забравяме и подхранването на доматите. Ние предлагаме множество варианти на биоторове, които ще осигурят нужните им хранителни вещества и микроелементи. Освен това ще направят растенията по-силни и устойчиви на болести и вредители. 

Интересен продукт е органичният тор за домати с леонардит и сапропел, както и специално разработеният Биостимулант за домати. Екстракт от биологично активна органична материя от вермикомпост за стимулиране на растежа на доматите. Основна употреба: февруари – август. Не пропускайте и Водоразтворимия тор за домати и пипер на полската фирма Планта. Той е предназначен за подхранване за всички сортове домати и пипер. Оптималното съчетание на макро- и микроелементи гарантира постигането на високи добиви, както и подобряването на вкусовите качества на зеленчуците.

Отглеждането на домати в собствената градина или дори на балкона не е толкова трудно, колкото изглежда в началото. Нашите агрономи ще Ви помогнат във всеки един етап, ако срещнете трудности. Но удоволствието да откъснеш и вкусиш домат, отгледан от самия теб е несравнимо. А вкусът – неописуем!