Ролята на бебешките играчки в детското развитие

Бебешките играчки могат да изглеждат, като прости предмети, но те играят ключова роля в развитието и забавлението на най-малките. Те предоставят възможности за учене, стимулират сетивата и създават връзка между родителите и детето. В този ред на мисли, когато настъпи момента да закупим играчки за нашите мъници, трябва внимаваме, какво точно избираме, както и да бъдем добре запознати.

В днешно време, пазара изобилства от различни видове играчки. Това от своя страна ни обърква и прави избора ни изключително труден. Тъй като всеки един родител желае най-доброто за своето дете, не трябва да се впускаме в необмислени покупки. 

Ролята на бебешките играчки в детското развитие

Източник на изображение: pexels.com

Добре е да сме наясно, че всяко бебе се развива със свои собствени темпове и това, че всяко едно бебе има различни видове предпочитания, интереси и вкусове. Поради тази причина е много по-важно да разберем какви умения развива една играчка, а не колко интересна е дадена играчка или не за бебето.

В тази статия сме ограничили бебешкия период от 0 до 3 години, тъй като това е възрастта, в която детето спира да ходи на „бебешка“ ясла и започва да посещава „детска“ градина.

Родителите минали през този период, много добре знаят, през колко много играчки е преминало тяхното дете, тъй като с развитието му се променят и нуждите и интересите му. Начина, по който то играе и разбира играта се променят, също така и разбирането му за света, личните му интереси и открива нови любими теми. Всичко се променя и то постоянно.

Идеята, която много от родителите изповядват, че колкото повече играчки има детето още от новородено, е една от основните грешки. С повечето не само, че не може да играе, но и някои от тях дори биха представлявали риск за здравето му. Най-правилното решение в началото е повечето играчки да бъдат използвани по-скоро за интериор на детската стая, без то да има достъп до тях. 

Първите и най-важни стъпки в правилното физическо, нервно-психическо и умствено развитие на бебето са осъществяването на максимален физически контакт с него, като го гушкаме, пеем и говорим.

И тъй като времето лети неусетно с пълна сила, това няма да продължи дълго, тъй като нашето бебе ще започне да пълзи из целия ни дом и ще има интерес да пипа, да изследва и да опита всички различни забавления – от играчките, които сме закупили, до връзките на обувките ни. Това е момента, в който ние ще разберем, че играчките са едно от последните неща, които бебчо иска да играе, но разбира се и това ще отмине.

Около и след годинката, бебето ще започне да играе с играчките, така както ни се е искало и сме си представяли, че ще бъде. Седейки на пода, запленено и захласнато с дадена играчка. В този период детето започва да се забавлява, учи и да комуникира чрез тях.

Тук идва въпроса, какви видове бебешки играчки можем да предложим на нашето дете през този период на развитието му и как да изберем правилната от изобилието, което предлага на пазара.

Гумени играчки

Този вид са безопасният избор през този период на развитие, когато детето вече може да държи в ръцете, да хвърля, да хапе и оглежда дадена играчка. Тъй като до този момент контакта на бебето с предметите е бил слухов и зрителен – иследвал е техните цветове, форми и движения, мелодии, сега това не е достатъчно за него. Когато детето иска да изследва с ръцете си, гумените играчки са идеални за тази цел, тъй като има нисък риск от каквото и да било нараняване. 

Когато купуваме този вид играчки, ние трябва да сме наясно за качеството на материалите, от които са изработени и да сме прочели внимателно етикетите с препоръки и винаги да пазаруваме от специализирани магазини за бебешки играчки.

Дрънкалки

Те също са едни от първите смислени играчки на бебето. Дали ще са меки и пластмасови или дървени, зависи от възрастта на бебето, като е логично да се започне с по безопасните материали и след това да предложим и по-сложни и твърди видове. Дрънкалката трябва да е винаги добре почистена и да не задържа прах между влакната си, тъй като прашната играчка би подразнила бебето и дори да предизвика алергии и дискомфорт.

Този вид играчка стимулира развитието на слуха, зрението и координацията между окото и ръката. Освен това подпомага за въображението на мъника.

Интерактивни играчки

Под това наименование можем да намерим много продукти, но общото между тях е едно – бебетата ги обожават. Функцията на тези играчки е да правят нещо весело и забавно, като да пеят песни, да издават различни звуци, движат се, реагират на звуци или движения и др. 

Този вид играчки са подходящи за бебета над 18 месечна възраст, но има и такива, които можем да предложим на бебето и по-рано под стриктното ни наблюдение.

Конструктори и лего

Тези играчки имат уникален ефект върху развитието на бебешкия мозък. Между възрастта от 1 до 2 годинки, нашето бебе е готово да експериментира с пространството, да опознава цветовете, формите и симетрията. Фината моторика и движението на ръцете са все по-прецизни, а този вид играчки са идеален начин да превърнем това в един забавен процес.

Спортни играчки 

Тъй като умственото и физическо развитие вървят ръка за ръка. Физическата активност е изключително важна за цялостното развитие – координация на тялото влияе върху процесите в мозъка. Затова без значение дали ще сме на открито или не (макар, че е препоръчително да бъдем навън), има много видове играчки,като топка, въже за скачане, тротинетка, балансьор и други, които ще стимулират нашето бебе да се движи и спортува.