Обтяжните ролки за пистов ремък са важни за успешната синхронизация между различните компоненти в автомобила. Без тях няма да бъде възможно предаването на мощност към алтернатора, компресора на климатика, кормилната система и др..

Необичайното износване може да скъси живота на вашата обтяжна ролка и това налага нейната преждевременна замяна. Нека ви запознаем и с признаците, които да ви подскажат, че този момент е настъпил.

Време ли е да замените обтяжната си ролка?

Източник на изображението: elements.envato.com

Признаци на повреда 

Вече знаете, че обтяжната ролка е основна част от колата. Ако тя е повреденя, няма да може да предава нужната мощност към останалите части. По-долу ще обърнем внимание на най-често срещаните признаци за повреда на частта.  

Шум 

Един от най-честите симптоми на дефектна обтяжна ролка е необичаен шум. Ако той звучи като скърцане, ролката може да е разхлабена. Най-добре можете да чуете шума при първото запалване на колата сутрин. Тъй като обтяжната ролка не е в състояние да поддържа правилното обтягане на ремъка, се чува скърцащ звук.

Преждевременно износване на ремъка

В зависимост от вида на пистовия ремък в автомобила ви, ще забележите еднакви шарки по цялата му дължина. С течение на времето ремъкът се износва, а в някои случаи това става по-рано от очакването. 

Една от основните причини за бързото износване на ремъка е проблем в обтяжната ролка. Това може да доведе до износване на ръбовете на ремъка и следователно до неговото скъсване.

Неработещ пистов ремък

Тъй като обтяжната ролка поддържа правилното въртене на пистовия ремък в автомобила, при повреда някои компоненти могат да се повредят. Пример за това алтернаторът. В този случай е невъзможно зареждането на електрониката в колата.  

Освен това възможно това да причини проблеми във водната помпа, която е една от ключовите части на охлаждащата система в автомобила ви. Ако тя не работи правилно, двигателят ви може да прегрее и да се повреди. 

Компресорът на климатика също може да спре да работи, ако има проблем с обтягането на ремъка. В такива случаи ще се наложи да шофирате без климатик. Това няма да е толкова голям проблем, ако сте в движение, но в задръстване горещината през лятото може да бъде непоносима. 

Видими следи от износване на обтяжната ролка

Оглеждайки обтяжната ролка, обърнете внимание дали по нея има пукнатини и вдлъбнатини. Повърхността ѝ трябва да е гладка. Една от основните причини за износване на ролката е износването на пистовия ремък.

Важно е при ремонт да се смени целия модул, а не само ролката. Това е нужно, за да се запази целостта на компонентите. 

Защо е нужна смяна на обтяжната ролка?

След изминаването на определени километри, над 100 000, обтяжната ролка е преминала през силно натоварване и вероятно е време да я подмените. Ако не се погрижите за това, вероятността да се стигне до повреда в електрониката на автомобила, както и до други неизправности, се повишава. 

Затова ви съветваме да закупите качествена обтяжна ролка, както и пистов ремък от доказал се магазин за авточасти. Препоръчително е тези две части да се сменят едновременно. Така ще избегнете много по-скъпи и трудоемки ремони по автомобила.