Мотоциклетът – едно от най-вълнуващите превозни средства. Шофирането му обаче може да бъде опасно, затова безопасността трябва да е ваш основен приоритет.  Един от факторите, които оказват влияние на това несъмнено са гумите. 

Някои мотоциклетисти смятат, че по-широките гуми осигуряват по-добро сцепление и стабилност, което може да доведе до подобряване на безопасността. Други са на мнение, че те ограничават маневреността, която в някои случаи може да спаси живот.

В статията ще разберете плюсовете и минусите от широките гуми за мотор.

Плюсове и минуси на широките гуми за мотор

Източник на изображението: pexels.com

Предимства

Съществуват няколко аргумента в полза на по-широките гуми за мотор. Част от тях са повишеното сцепление, както и подобреното разпределение на теглото и спортния външен вид. Нека ги разгледаме по-подробно.

Повишено сцепление и стабилност

Широките гуми осигуряват по-голяма повърхност, която да се докосва до пътя, в резултат на което се повишава и сцеплението. Това може да е особено полезно при ускоряване или завиване, тъй като по-широката гума дава повече добра стабилност и възможност за контрол. 

Освен това ширината на гумите влияе и за начина, по който те абсорбират вибрациите на пътя. По-широките абсорбират повече, а тънките – по-малко.

Равномерно разпределение на тежестта

Широките моторни гуми разпределят тежестта по-равномерно, а това е важно за по-голямата стабилност на мотоциклета. Твърдението важи с пълна сила за тежки и големи мотоциклети, които са трудни за управление с тесни гуми.  

Спортен външен вид

По-широките задни гуми могат да придадат на мотоциклета по-мощен и агресивен вид, което може да се хареса на много мотоциклетисти. Това също може да бъде фактор при избора на по-широки гуми, тъй като те могат да подобрят цялостната естетика на мотоциклета.

Недостатъци

Въпреки че по-широките гуми притежават своите неоспорими предимства, съществуват и някои недостатъци. Те могат пряко да повлияят на безопасността при шофиране, затова е добре да се запознаете и с тях.

Понижена маневреност и стабилност

Както споменахме и по-рано, широките гуми имат повече площ, която е контактна с пътя. Това води до по-голямо триене и съпротивление при шофиране. Резултатът е бавно ускорение и намаляване на максималната скорост. 

Освен това широките гуми влияят на способността на мотоциклета да завива, тъй като ограничават неговото бързо маневриране и завиване. Това може да бъде голям проблем при мокри пътища, защото тога е възможно да изгубите сцепление. 

По-голяма тежест

По-широките гуми тежат повече от стандартните гуми, което също може да окаже отрицателно въздействие върху баланса и маневреността на мотоциклета. Това прави мотоциклетът по-труден за управление, особено при ниска скорост и в тесни пространства. Освен това увеличеното тегло може да доведе до по-голямо натоварване на окачването и другите компоненти на мотоциклета и преждевременно да ги износи. 

Важно е да се отбележи, че не за всички модели мотори са подходящи широките гуми. Изключително важно е да следвате указанията на производителя, преди да правите каквито и да било промени в ширината им. 

Ако промените поставите на мотоциклета си гуми, които са по-широки или по-тесни от препоръчителното, това може значително да понижи безопасността при шофиране. Затова е ключово да се запознаете с всички фактори и да взимате информирани решения. 

От значение е и мястото, от което ще закупите гумите си. Старайте се да го правите от специализирани магазини за мотоциклетни аксесоари и гуми. Там ще получите експертно обслужване и висококачествени гуми.