Как да отгледаме вкусни и ароматни домати?

Доматът носи вкуса на лятото! Сладък, сочен и ароматен, той пази спомена за детство и усещане за сладост. Каква е тайната, за да отгледаме толкова вкусни домати?

Как да отгледаме вкусни и ароматни домати?

Източник на изображение: Pixabay.com

Всичко започва с малкото семенце

Да, точно така е. Много важно е да изберете подходящия сорт. Някои сортове дават малко на брой, но изключително вкусни домати. При тях водещ е вкусът. Други са т.нар. търговски сортове – те са изключително плодородни, но с компромис във вкуса. Трети сортове са издръжливи на болести, други са подходящи за отглеждане в оранжерия. Важно е от невероятното разнообразие, което предлагаме, да изберете най-подходящия сорт за вас. Ако държите на вкуса, изберете едри розови или червени сортове, чийто аромат и вкус са безкомпромисни. На sortovisemena.bg ще откриете невероятно разнообразие от сортове, цветове, форми и вкусове. Сигурни сме, че всеки ще открие любимия си сорт домат при нас.

Здравият разсад – гаранция за успех

Важно е да отгледате здрав разсад, защото от това зависи бъдещото развитие на растенията и реколтата. Ако сами отгледате своя разсад – шансовете за успех са много по-големи. Гаранция за по-добра реколта е закаляването на младите растения. Те трябва постепенно да се изкарват навън, за да се адаптират към външните условия и да се закалят. Така стават по-устойчиви на болести. 

Не забравяйте подхранването

Торенето е от изключително значение, защото осигурява необходимите хранителни вещества за правилното развитие на доматите и богатата реколта. Предлагаме биологични торове специално за домати, които ще ви гарантират освен здрави растения и богата и вкусна реколта.

Как да отгледаме вкусни и ароматни домати?

Източник на изображение: Pixabay.com

Поливането

Почвата на доматите трябва да е постоянно влажна, но не и прекалено. Те обичат често поливане с по-малко вода, а не еднократно и обилно. През периода, когато плодовете достигнат диаметър 2 см, количеството вода трябва да се увеличи в зависимост от размера на лехата. За всеки квадрат са достатъчни от 5 до 12 литра. 

Колтучене = по-ранно зреене

Премахването на колтуците осигурява по-добро развитие на доматите. Достатъчно е да правите процедурата веднъж седмично. Колтуците, които се намират в основата на листата, трябва да се премахват.

Растения трябва да са с едно или две стъбла, като се оставят от 2 до 4 китки. Така доматите узряват средно 15-20 дни по-рано в сравнение със случаите, в които не се колтучи.

Това са само някои от най-важните моменти при отглеждането на домати, които е важно да спазвате, за да се радвате на богата и вкусна реколта.