Как се продава продукт в интернет?

Продажбата на продукт в глобалната мрежа е най-простото и едновременно с това – едно от най-сложните неща на света. Преди години много търговци все още гледаха резервирано на този необятен пазар. 

В последно време обаче нещата вече се промениха и се отварят все повече и повече онлайн магазини. Това, разбира се, се дължи най-вече на разразилата се пандемия, която периодично затруднява живата търговия извън сектора на стоките от първа необходимост, а дори и него.

Всичко това обаче доведе до пренасищане на интернет пространството със стоки за продажба. Хората неминуемо започват да се отегчават от прекалено голямото предлагане. Това затруднява новите играчи, защото на тях се пада нелеката задача да привлекат вниманието на потребителя сред толкова много други рекламни съобщения.

Как се продава продукт в интернет?

Как да бъдем успешни, без да губим класа

Съществуват някои нелоялни практики, към които някои търговци прибягват – например, наводняването на групи и канали в интернет с определено съдържание, за да се постигне изкуствено надуване на общия брой достигнати потребители. 

Истинският успех на рекламата обаче се мери по отношение на нейната ефективност спрямо вложените усилия. Тези методи обикновено водят до ограничен резултат, а за набитото око веднага ще бъде явно, че тази маркетингова кампания е съшита с бели конци.

Правилният начин да позиционираме добре нашия онлайн магазин е, като направим добра оптимизация за интернет търсачките (SEO). Това помага на сайта да стане по-видим и лесно откриваем от потенциалните купувачи.

Как се продава продукт в интернет?

SEO оптимизацията е сложен процес, но когато става въпрос за малък e-shop или стартиращ бизнес, ключовата част е да съберем достатъчно визуални материали. Именно добрите цени за заснемане на продукти са най-добрият приятел на търговците. От една страна, те правят нашия онлайн портал красив и разпознаваем. От друга, така съдържанието в него провокира интернет потребителите да го споделят в социалните мрежи. Без да усетите, именно продуктовата фотография ще ви помогне да се издигнете до мечтаното първо място в Гугъл, което ще ви гарантира още повече посетители, разпознаваемост и реализирани продажби.

Как се продава продукт в интернет?

Какво е важно за добрите продуктови снимки

Светлина, камера, екшън!

За да наситим своето кътче в интернет с качествени снимки, ще имаме нужда от професионални фотографски услуги. Има, разбира се, варианти за DIY продуктово портфолио. Снимачният процес обаче все пак е свързан с изключително много техническа част. За нея ще са ви необходими не само професионални обективи, стативи, прожектори и други пособия, но и известна подготовка, който не всеки притежава.

Нейно Величество композицията

Композицията също е важна за възприятието. В зависимост от вида и класа продукти, които предлагате, бихте искали да акцентирате повече на тях, или да ги представите в контекст. 

Ако възнамерявате да продавате луксозни и фини стоки, които купувачите ще искат да огледат отблизо, дайте им тази възможност, като предложите приближени кадри на продукта или интерактивен образ, в който перспективата може да се манипулира. Можем да постигнем това, например, с 360-градусови снимки или пък кадри, направени с макро обектив.

Колко снимки да предложим?

Всеки продукт е добре да бъде представен поне с 2 – 3 снимки. По-малко от една снимка за артикул се смята за несериозно. Все пак основната роля на онлайн магазина е да позволи на купувачите да разглеждат. Ако е дреха, препоръчително е да я покажем, облечена от модел или посредством техниката на невидимия манекен. По този начин всеки ще може да си представи себе си и да прецени дали моделът би му отивал.

И… тайната съставка!

Как се продава продукт в интернет?

Да не забравяме, че все пак ключовият елемент на продуктовата фотография си остава артистичното вдъхновение. Фотографът не просто снима, а улавя уникалните черти на всеки един артикул. Светлината е един от най-важните му оръжия. Той играе както с нея, така и със сенките и светлосенките.

 

За качествени и атрактивни продуктови снимки до вас са специалистите от PhotoPro.bg.