Мото панталоните - важна част от мото екипировката

Когато говорим за мото екипировка, автоматично трябва да свързваме тази дума с комфорт и сигурна защита, тъй като това е от съществено значение за да може всеки един моторист да се наслади изцяло, докато язди любимия си мотор. Наред с каски, ръкавици и якета, панталони и ботуши са ключова част от безопасната езда.

Понякога избора на някои от задължителните елементи от мото екипировката е доста труден и голяма част от мотористите, които все още нямат достатъчен опит в карането на мотор не могат да стигнат до правилния избор за тях.

В помощ на онези, които не са напълно сигурни как да направят правилния избор на мото панталон, сме създали кратка, но полезна информация.

Мото панталоните - важна част от мото екипировката

Източник на изображение: pexels.com

Мото панталони

Има няколко основно критерия, които трябва да се вземат под внимание при избора на мото панталон и те са материал, стил на каране, размер и марка на продукта.

Стила на каране

Ако карате Cruiser, е ясно, че обичате спокойната и дълга езда. В този случай, мото панталоните, които ще ви паснат най-добре на стила на езда са едни от най-предпочитаните и разпространени видове.

Може да ги срещнете под името манталони Cruiser или турър панталони. Те се отличават с по-опростена и свободна кройка, тъй като трябва да осигуряват комфорт на моториста.

Материалите, на които се залагат в случая са текстил, но се предлагат и кожени модели също. Този мото артикул се регулира в талията и няма разтегателни панели. Срещат се макар и рядко, модели с вградени защитни вложки, тъй като за този стил езда допълнителната защита не е наложителна.

Спортен 

Ако си падате по високите скорости и се състезават доста често, мото екипировката, която ще е подходяща за вас е тази, която ще може да осигури адекватна защита при хлъзгане и падане по време на състезание.

Този тип мото панталони се отличават с това, че прилепват плътни по краката, за да осигурят добра аеродинамика. Те се изработват обикновено от кожа, тъй като тя предпазва много добре от абразия.

Тези модели разполагат с разтегателни панели в областта на коленете и имат защитни брони на коленете и бедрата, но нямат джобове.

Adventure Tourer

Ако сте приключенски тип, тогава панталоните трябва да ви осигуряват прилична защита и добър комфорт по време на дълги преходи с железния кон. Също така те трябва да разполагат с отлична вентилация и да са водоустойчиви, за да нямате притеснения докато карате по пътищата и времето се промени.

За този стил подходящите мото панталони са с по свободна кройка, с много джобове и изработени от висококачествен текстил.

Street ( Urban)

Ако вашия път е предимно градски, мото панталоните със сигурност ще трябва да са по стилни и удобни, за да може да ги носите не само докато сте на железния кон, но и в ежедневието.

Панталоните от деним са идеални за вас. Продуктите създадени за каране в градска среда се отличават с дизайн, доближаващ се до модните трендове. Разликата е в материалите, от които се изработват. Те са подсилени и могат да осигурят добра защита срещу абразия. Този тип панталони не са с допълнителни брони за защита.

Основни материали 

Основните материали от които се изработват мото панталоните са два вида – кожа и текстил

Кожа 

Панталоните изработени от естествена кожа се предлагат в различни стилове за да отговарят на различните нужди на всеки моторист. Това е най-предпочитания материал от повечето ездачи, тъй като кожата е издръжлива и осигурява изключително добра защита от абразия и ожулвания. Освен това естествената кожа предпазва от вятър и лошо време.

За жалост този вид материал има и няколко недостатъка. Например, макар че предпазва от вятър, кожата е водопропусклива. Освен това материалът не е дишащ, което означава, че през лятото ще ви е горещо и неудобно по време на езда, тъй като панталона няма да има мрежести панели за вентилация. Аза разлика от текстилните мото панталони, кожените не могат да се перат в обикновена пералня и трябва да се водят на химическо чистене, което пък от своя страна не е чак толкова лоша идея за идеалната им поддръжка от професионалисти.

Синтетичен текстил

През последните години панталоните изработени от синтетичен текстил набират голяма популярност сред мотористите. Освен това те могат да се закупят на доста прилична цена, предлагайки комфорт и удобство по време на езда. Базовите материали, които се използват при този модел са найлон, кевлар, Cordura и др.

Този тип мото панталони са по-гъвкави и удобни в сравнение с кожените. За разлика от кожените те разполагат с добра вентилация.

На пазара със сигурност ще откриете огромно разнообразие от марки на мото панталони. Добре е да сте наясно обаче, кои си заслужават и са висококачествени.

Минуса при тях е, че ако през летните месеци са удобни и проветриви, то през зимните не предпазват от дъжд и студ. Освен това нямат добра защита от оулвания и в случай на инцидент вероятността да се повредят и скъсат е огромна.