Какво трябва да знаем за бебешките столчета за кола

Пътуването е част от ежедневието на всяко едно семейство, дали ще става въпрос за ходене на почивка, до работата или на пазар. Това е главната причина всяко едно семейство да притежава автомобил. Когато обаче се налага да се пътува със деца, родителите носят абсолютно цялата отговорност за тяхната безопасност. В този случай използването на столче за кола повишава безопасността на децата до 2 години с над 70%, а при по-големи деца с над 50%.

Бебешките столчета са неизменна част от списъка с бъдещите покупки, които още от първия ден на бебето ще бъдат в употреба. Те са задължителни при превозване на децата в автомобила. 

Изборът на столче за кола може да бъде изключително объркващ, защото има прекалено много информация и всеки има различно мнение и на всичкото отгоре всички изглеждат еднакви.

В края на краищата най-важното по което трябва да се води всеки един родител е защитата на детето по време на път. Това е единствената и най-важна функция на бебешките столчета за кола .

Какво трябва да знаем за бебешките столчета за кола

Източник на изображение: 

Няма конкретни възрастови рамки упоменати в закона. Има раздел в закона за движение по пътищата в България, който се отнася за обезопасените колани, защитните каски и системте за обезопасяване на деца. За възрастта на децата и вида на обезопасяване за ориентир са сложени килограми – Чл. 137 б.

група 0 са децата от 0 до 10 кг

Новороденото бебе може да бъде превозвано в колата чрез специално столче за кола, наричано още “кошница”. Кошницата за кола позволява на бебето да е в легнало положение и така му доставя нужния комфорт по време на път. Някой модели от тази група имат функция за регулиране на облегалката, така че да осигури комфорт на бебето в случай, че връща храна или тъкмо е било нахранено.

група 0+ са деца от 0 до 13 кг

Подобно на предната група, столчетата от тази група също се наричат “кошници”. Това е така, защото на вид не се различават помежду си. Единствената разлика е в предназначените килограми. Те разполагат с регулируеми дръжки, които улесняват максимално транспортирането на бебето.

група 1 са между 9 и 18 кг

Те са подходящи за бебета и деца от 9 до 18 кг или на възраст от 9 месеца до 4 години. Могат да бъдат поставени в напълно хоризонтално положение и разполагат с различни опции за сядане, почивка и сън. Имат 5 точкови колани и допълнително подсигуряване на главата, което се регулира.

група 2 от 15 до 25 кг и група 3 е между 22 и 36 кг 

Те се наричат още спомагателни столчета и са идеални за по-големите деца. Те са преходни от използването на столче за кола до момента, в който детето може да използва единствено колана на автомобила. Монтират се само в посока на движение и облегалката им често е подходяща за деца с височина 100-150 см. Някои модели разполагат и с подлакътници и стойка за чаша, нямат позиция за сън и максималния наклон на облегалката е 20 градуса.

Когато детето е над 36 кг се счита, че е достатъчно голямо да се вози директно на седалката и обезопасено само с колан.

Когато купувате бебешко столче за кола трябва да сте сигурни, че то е преминало през всички стандартни тестове за безопасност. Всички столчета за кола се произвеждат в съответствие със правната норма, от родителите се изисква да изберат подходящото столче за детето си според неговите килограми.

Хубаво е да имате предвид колко дълго планирате да използвате столчето. Има столчета за деца, които са от комбинирани групи и могат да бъдат използвани по-дълго време, но далеч не означава, че ще предоставя пълен комфорт на детето, но пък от финансова гледна точка е доста по-достъпно, като вариант.

Добре е да се провери дали колата ви има вградена система за закрепване на детските столчета “IsoFix”, защото за нея се произвеждат специални модели столчета, при които има конкретни точки за закрепване.

Повечето детски столчета за кола се монтират с колана на автомобила. Ако се спрете на такъв модел е важно да спазвате стриктно инструкциите на производителя, защото различните марки имат различна техника за закрепване на колана.

За да се достави нужния комфорт и сигурност по време на път са разработени много разнообразни аксесоари, като например:

  • Протектор, който се сваля и пере много лесно
  • База за столче, която осигурява допълнителна стабилна основа
  • Меки подложки за колан
  • Специална възглавница за път
  • Органайзер за облегалка
  • Анатомична подложка, която ще облекчи напрежението върху гръбнака на бебето