Какво трябва да знаем при покупката на авточасти за автомобила ни?

Когато сте шофьор и притежавате собствен автомобил е важно да сте сигурни, че се грижите добре за него. Трябва да го поддържате и обслужвате редовно с качествени авточасти, защото те допринасят изключително много за по-добрата и икономична работа на автомобила.

Много често се налага нуждата от закупуване на авточасти и аксесоари, а това може да бъде доста досадно и напрягащо ако не сте достатъчно запознати. Освен това не всичко  може да бъде монтирано от самите вас, има неща, които подлежат на оглед и ремонт от специалист в тази област.

Стоп машинка и чистачки за предно стъкло са онези части, които са много по лесни за закупуване и монтиране, докато частите на двигателя, спирачните накладки и електронните устройства са доста по-трудни.Опитът за ремонт на тези части може да доведе до опасност ако не е направен правилно и дори е възможно да обезсмисли гаранцията им.

Опитът и индивидуалните умения на собственика са също важни. Има хора които се чувстват добре, когато оправят сами колата си и имат необходимия опит и знания.

Какво трябва да знаем при покупката на авточасти за автомобила ни?

Източник на изображение: pixabay.com

Предимства на монтаж на авточасти от собственика

Купуването на нова част за автомобила може да има много предимства. Монтирането на нова част от вас ще ви спести разходите за труд в автосервиза. Ако имате достатъчно знания определено може да си спестите пари за труд и освен това сте сигурни, че работата е свършена както трябва. Още един плюс е, че може да намерите въпросната част по-евтино от този в сервиза, като използвате неофициални части за вашия автомобил. Знанията да се справяте сами с ремонта ви дава възможността да персонализирате автомобила си според предпочитанията ви, а чувството за постижение и добре свършена работа, след като сте решили проблема сами е чудесно.

Недостатъци при монтаж на авточасти от собственика

Естествено всяко предимство има и недостатък.

Разходите за труд се избягват, когато монтирате сами колата си, но сигурността, че експерт е монтирал частта я няма и самата част няма гаранция. Друг недостатък е закупуването на неофициалните части, защото те може да не са достатъчно надеждни и дори да подведат до загуб на гаранция ако са монтирани неправилно.

Нови части и гаранция 

Голяма част от новите автомобили идват с гаранция, с изключение на общото износване на елементи, като гуми и спирачни накладки. Когато подменяте частите в официален сервиз, обикновено се покриват от гаранцията, ако ли не, то може да се закупи външна гаранция покриваща труд и части. Но новите части монтирани от вас самите, няма да бъдат включени в гаранцията. Друг случай е, че някои гаранции ще бъдат анулирани, ако са монтирани неофициални части.

Винаги четете индивидуалната гаранция за вашата кола, за да знаете какво покрива и какво не.

За да избягате от проблемите с гаранцията и за да сте сигурни, че новите части за автомобила ви са с достатъчно добро качество винаги купувайте от реномиран дилър. Естествено все по-често се предпочитат и търсят по-добрите сделки и интернет е идеалното място за това, защото да се пазарува онлайн е много удобно и бързо.

Закупуването на използвани части има своите предимства и недостатъци.

Покупката на употребявана автомобилна част може да бъде много изгодна, като цена, но освен това е и по-рискован вариант. Тя може да бъде по-малко ефективна или въобще да не работи. 

Купуването на нови части за автомобила ви е препоръчително и независимо дали ще бъде онлайн или от физически магазин се уверете, че сте се запознали добре с търговците и частите за автомобил, от които се нуждаете. 

Различните доставчици предлагат различни видове авточасти на различни цени, затова се уверете, че имате работа с професионален и уважаван доставчик, тъй като именно те ще ви помогнат да спестите повече пари и ще ви осигурят по-добро обслужване.