Какво е хистероскопия и защо се прави?

Хистероскопията е вид медицинска интервенция, чрез която се изследва вътрешността на матката.

Процедурата дава възможност да се визуализира вътрешността на матката, за да се устави дали се развива някакъв вид патология.

Какви видове процедури се извършват?

За диагностични цели – Хистероскопията за диагностични цели прави възможно поставянето на правилната диагноза.

Благодарение на интегрираната камера в хистологичния апарат, тази интервенция дава възможност за директно визуализиране на шийката на матката, маточната кухина, маточната лигавица и началото на фалопиевите тръби.

 Какво е хистероскопия и защо се прави?

Източник на изображение: wikipedia.org

За терапевтични цели (оперативна) – Този вид хистероскопична интервенция дава възможност за директно лечение на матката, без да налага да се прибягва до извършване на инвазивна операция.

Защо се прави хистероскопия?

Причините, поради които се налага (или е препоръчително) да бъде извършена тази визуализираща матката интервенция могат да са доста.

Най-често обаче се препоръчва като част от изследването на плодовитостта, тъй като дава възможност да се търсят причините за безплодие като малформации на матката, инфекции на маточната лигавица, аномалии или атрофии на лигавицата и други.

По време на изследването може да бъде установено и дали има причина за повтарящи се спонтанни аборти (ако пациентката е имала няколко такива).

Възможно е също така да се извърши изследване на морфологията на маточната кухина и да установи каква е проходимостта на фалопиевите тръби в случай, че се налага да се прибегне до инвитро процедура на по-късен етап.

Хистероскопия може да бъде препоръчана за извършване, за да се търси причината за аномалии в менструалния цикъл, както и да се използва за диагностициране на ендометриоза, полипи, фиброиди, рак на ендометриума или рак на матката.

Как се извършва процедурата?

Диагностичната хистероскопия продължава само няколко минути и обикновено не се изисква анестезия.

По време на интервенцията в матката поставя вагинален спекулум и се въвежда хистероскоп с диаметър от 3 до 5 мм.

Повреме на обследването на вътрешността на матката, медицинското лице, което извършва процедурата може да вземе тъканни проби за биопсия.

Хистероскопията за диагностични цели обикновено е безболезнена, но някой пациентки могат да почувстват дискомфорт или менструални болки.

Оперативната хистероскопия се извършва под обща анестезия амбулаторно. 

Препоръчително е интервенците, без значение дали са диагностични или оперативни да се правят в първите дни след приключване на менструалния цикъл, за да е сигурно, че пациентката не е бременна.

Какви са последствията след проведена подобна процедура?

Усложнения вследствие от провеждането на медицинската интервенция са изключително редки.

Възможно е след приключване на диагностичната процедура пациентката, както вече споменахме да изпита лек дискомфорт, но той преминава в рамките на няколко часа до ден – два.

При оперативната интервенция пациентката може да изпита малко по-силна болка след приключването ѝ. Възможно е да има и леко кървене през месеца след процедурата.

В тези случаи обикновено лекарите предписват превантивно антибиотично лечение за няколко дни, за да се избегнат рисковете от инфекция.

 Какво е хистероскопия и защо се прави?

Източник на изображение: esculape.com

Какви предпазни мерки е добре да се вземат след хистероскопия?

След провеждане на подобна интервенция е добре да се наблюдава силата на менструалното кървене и ако се увеличи, пациентката трябва да потърси лекаря си за консултация.

В случай, че след хистероскопията се появи треска или висока температура, пациентката също трябва да потърси консултация с медицинско лице.

Ако всичко е наред, предпазните мерки, които е препоръчително да се вземат от всички пациентки, които са преминали през диагностична или оперативна интервенция са да не осъществяват полов акт в продължение на две седмици след процедурата.

Силно препоръчително е и да не използват тампони, както и да не посещават за известно време на басейн, за да се ограничи риска от инфекции.

Всяка пациентка трябва да посети гинеколога си между 15 и 30 дни след хистероскопията.

Ако всичко е наред, след този първи преглед е достатъчно пациентката да посещава гинеколога си само по време на годишния гинекологичен преглед.