Кето хляб - направете си сами

Много често сме подложени на всякакви кулинарни изкушения. Влизайки в супермаркета или подминавайки пекарна на улицата, аромата се носи и възбужда нашите рецептори. Съответно първосигналното действие е да си вземете това съблазнително тестено изделие. След като го хапнете обаче, се появява чувството на вина. Независимо дали сте на диета, режим или имате непоносимост към глутен, пшеничните хлябове и закуски са вредни и единственото, което подпомагат е качването на някой друг килограм. Освен това са прекалено обработени и не съдържат никакви полезни вещества за организма.

Навлизайки все повече в света на разнообразното хранене обаче, вече имате пред себе си най-различни опции. Почти всяка съставка може да бъде лесно заменена, с леки разлики разбира се. Като например: класическия хляб с кето хляб . Единственото, което трябва да направите, е да се информирате. Вече не е необходимо, нито да се изкушавате, нито да се лишавате. Можете да го приготвите сами в домашни условия.

Какво е кето хляб ?

Кето хляб - направете си сами

Все по-популярни стават кето храните, които са изключително подходящи за хора, които се стремят да избягват въглехидратите, т.нар. кетонна диета. Същото важи и хляба, който винаги присъства в нашето меню. Определено не е нужно да се откажете от това вкусно тестено изкушение, а просто да се ориентирате към друг тип брашно. Кето брашното се различава от пшеничното, с това, че не съдържа глутен и има ниско съдържание на въглехидрати. 

Най-често алтернативите се свеждат до: 

 • Бадемово брашно

То е богато на полезни мазнини и протеин, както е известно има ниско съдържание на въглехидрати. Минералите съдържащи се в бадемовото брашно са – калий, калций, фосфор и цинк. Витамините, които ще си набавите, използвайки това брашно са основно витамин Е (за по-здрава и гладка кожа) и витамин B3, познат като фолиева киселина (изключително важна преди и по време на бременност). 

 • Кокосово брашно

То е още един чудесен заместител на пшеничното брашно, тъй като е хипоалергично и без глутен. Освен това, кокосовото брашно, също носи своите ползи – богато е на фибри, които подпомагат нивата на кръвната захар, както и благоприятното му въздействие при чревни смущения. Поради ниския си гликемичен индекс е напълно подходящ за хора, страдащи от диабет. 

 • Брашно от ленено семе

Друг вариант кето брашно, което отново е с ниско съдържание на въглехидрати и същевременно много хранително. Единственото уточнение, е че се използва, като примес към другите кето брашна. То е богато на витамин B1, който е отговорен за правилното функциониране на нервната система, стомашно-чревната и сърдечно-съдовата. Особено добър вариант е за бързо сваляне на телесни мазнини. 

 • Фъстъчено брашно

Ако нямате алергия към фъстъци (тъй като са силен алерген) то този тип брашно също би било подходящо при приготвянето на кето тестени изделия. Богато е също на калий, калций, манган, фосфор и фолиева киселина. Освен това съдържа и магнезий, който е естествен регулатор при високи нива на стрес и кръвно налягане. При борба с холестерола, фъстъченото брашно е чудесен вариант. 

Приготвяне на кето хляб

Кето хляб - направете си сами

Брашното е основната съставка, при приготвяне на печени продукти, затова и наличието на толкова алтернативи е добра новина. Съобразявайки всеки тип брашно, с вашите вкусове, предпочитания, дори и заболявания, можете да се насладите на прясно изпечен вкусен кето хляб. В зависимост от използваното брашно, приготвянето на кето хляба е различно. Във всяка рецепта, обикновено има уточнения, които е добре да следвате внимателно. Ще срещнете рецепти, където се смесват няколко кето брашна, което не трябва да ви притеснява. Обикновено се прави така, за да се постигне определена плътност на изделието. Също така, ако искате да се напълно сигурни, какво консумирате, можете да направите сами брашното си. За пример нека вземем бадемовото брашно – необходими са ви бланширани или небланширани бадеми (в зависимост от бюджета ви) които впоследствие, трябва да бъдат финно смляни с помощта на мелничка за брашно или кухненски робот. Тъй като се спряхме на пример с бадемовото брашно, нека дадем и такава рецепта за вкусен и лесен кето хляб.

Необходими са ви само:

 • Бадемово брашно (120 грама)
 • Кокосово брашно (20 грама)
 • Бакпулвер (1 пакетче)
 • 6 яйца (размер М)
 • Оцет (2 лъжици)
 • Зехтин (30мл)
 • Вряла вода (250мл)

Стандартно се започва със смесването на сухите, като се разбъркват старателно. След което се добавя поетапно оцета, разбитите яйца и зехтина. Всичко това отново се разбърква енергично до получаването на смес за тесто.  При получаването му се добавя врялата вода, разбъркването ще отнеме повече време, за да може напълно да се поеме водата. Прехвърляте съдържанието в подходящ съд за печене на предварително загрята фурна на 180 градуса. Разположете го на най- ниското ниво и оставете да се пече. Използвате остатъчната топлина на печката след изключване и оставете хляба за още 20-30 минути вътре.  Можете да консумирате вече готовия кето хляб, като се уверите, че е изстинал напълно.