Защо децата ви да карат колело и как да се погрижите за безопасността им?

Да подарите на детето си първия му велосипед е като да му дадете чифт крила. Това е първото превозно средство, което то ще може да управлява само и да се почувства независимо. Неслучайно и някои от най-незабравимите детски спомени са именно от приключения с колелото. 

Макар и времената да са се променили и вече децата да не прекарват толкова време на колелата, това не означава да не ги мотивирате да го направят. В тази статия ще обърнем внимание на ползите от колоезденето и как да се погрижите за безопасността на децата си. 

Защо децата ви да карат колело и как да се погрижите за безопасността им?

Източник на изображението: elements.envato.com

На каква възраст е добре детето да се научи да кара колело?

Най-добрият съвет, който можем да ви дадем, е да започнете да учите детето си да кара колело, когато то самото се почувства готово. Започнете със закупуването на детски велосипед, който е по вкуса му. Добре е той да има помощни колела за допълнителна стабилност и безопасност в началото. 

Обикновено първите опити на децата в колоезденето са между 3 и 8-годишна възраст, като средната е 5 години. Колкото по-голямо е детето, толкова по-малък шанс има от падания и наранявания. 

Какви са ползите от каране на велосипед за детето?

Несъмнено всеки спорт е полезен за правилното развитие на децата. Колоезденето не остава по-назад. Освен, че можете да превърнете тази активност в семейна и да я правите всички заедно,карането на колело има и други ползи. 

Ето ги и тях:

 • Слънцето и чистият въздух гарантират, че детето ще си набави нужното количество витамин D.
 • Подобрява се сърдечно-съдовото здраве. 
 • Изграждат се мускулите.
 • Подобрява се чувството за баланс.
 • Подобрява се координацията.
 • Намалява се чувството на безпокойство и натрупан стрес.
 • Повишава се самочувствието и др. 

Освен гореизброените ползи, да не забравяме и намаленото време пред екраните, което е голям проблем при съвременните деца.

Безопасността е от ключово значение

Спазването на някои предпазни мерки може да намали вероятността от неприятни инциденти, някои от които могат да бъдат и фатални. Например детето винаги трябва да носи каска, независимо за колко кратко ще кара колело. Инцидентът може да се случи за секунда, а един удар на главата в ръба на тротоара или в някой камък, може да причини сериозно нараняване.

Важно е и детето да носи дрехи в ярки цветове, както и да има светлоотразителни елементи и светлини. Така останалите участници в движението ще го забележат навреме. Този съвет е от особено значение, когато става въпрос за каране на колело рано сутрин или привечер.

Ето и още няколко полезни съвета:

 • Добра идея е да нанасяте слънцезащитен крем, за да защитите кожата на детето си от UV лъчите. 
 • Бутилката вода е задължителна за правилната хидратация при физическа активност.
 • Научете детето си да се кара колело на правилните за това места и никога на шосето.
 • Запознайте го и с пътните знаци и колко е важно да се спазват те. 
 • Научете детето си винаги да бъде внимателно, докато кара колело. 
 • Не му позволявайте да използва слушалки, защото е важно да чува какво се случва около него.
 • Обяснете му за опасностите от използването на мобилен телефон по време на каране на колело. Нека се научи да спира на безопасно място и тогава да използва телефона си, а когато приключи, да продължи по пътя си.

От основно значение за безопасността на детето е и качеството на детския велосипед. Затова е добре да се доверявате само на добри марки и магазините, които ги предлагат.