Погрижете се за тракторните си гуми, за да се погрижат и те за вас

Ако сте мислили, че знаете всичко за трактора си, може би ще трябва да се помислите отново. Има такива начини, по които да подобрите производителността на трактора си, че дори не сте се и замисляли за тях. 

В тази статия ще говорим за най-лесния и достъпен от тях – изборът на правилните гуми за трактор и правилната грижа за тях.  

Погрижете се за тракторните си гуми, за да се погрижат и те за вас

Източник на изображението: elements.envato.com

Видове гуми за трактор

Не всички гуми са подходящи за множеството видове дейности на полето. Ето защо е необходимо да изберете такава, която е предназначена за работа на суха или влажна земя.

Има три ключови въпроса, които да си зададете:

  • Какви са нуждите ви и за какво използвате трактора си? 
  • Какви са основните ви очаквания от производителността?
  • Каква издръжливост очаквате?

Накратко, изборът на гуми предполага правилния тип за селскостопанската дейност, с която се занимавате. 

Диагоналните гуми за трактори, са различни от тези за автомобили. Съвременните от тях имат корди, вградени в материала, за да добавят допълнителна издръжливост. Те са по-бюджетни. 

Радиалните гуми се различават от диагоналните по стоманените корди, които вървят в една посока, следвайки обиколката на самата гума. Ако търсите по-добро сцепление върху влага и кал, както и по-дълъг живот на протектора, това са гумите, които ви трябва. Те са и с по-висока цена. 

Характеристики на гумите за трактор

Когато избирате гуми за трактор, трябва да обърнете внимание на техния размер. Спрете се на такава с правилни ширина и височина, които да издържат тежестта на трактора и допълнителните инструменти в него. 

Без значение какъв е видът товар, който пренасяте, той може значително да натовари гумите. Затова е важно да вземете всичко предвид.

Освен размера, от голямо значение е и налягането, което също трябва да е съобразено с цялостното тегло на трактора и товара в него. Прекалено голямото или недостатъчното такова може да бъде неефективно и дори опасно. Правилното налягане обаче може да подобри работата ви и да допринесе за горивната ефективност. 

Грижа за тракторните гуми

За да могат да ви служат възможно най-дълго време вярно и сигурно, трябва да се погрижите добре за тракторните ви гуми. 

Следвайте следните стъпки:

  • Следете нивото на износване;
  • Погрижете се за правилния им баланс;
  • Проверявайте джантите за изкривявания;
  • Обърнете внимание на налягането;
  • Не преотварвайте трактора си;
  • Съхранявайте гумите далеч от пряка слънчева светлина и влага. 

Винаги следвайте и препоръките в ръководството на трактора. Там ще намерите информация за големината и налягането на гумите, които са подходящи за него.  

Независимо дали сте опитен в работата със селскостопански машини или сте начинаещ, отделянето на време за поддръжка на вашите гуми ще ви се изплати в дългосрочен план. Правилният избор и подходящата грижа ще допринесат за по-доброто сцепление, безопасното управление и спестяването на гориво.