Ще стартираме тази тема с въпрос: С какво се различават новите лаптопи от старите?

Отговора, вероятно не е един. Но най-общо казано е именно цената.

Нима един “стар” лаптоп може да отстъпи по характеристика на по-новия?

Не винаги.

Или гледайки го от другата страна, по отношение на сигурност и гаранция, лаптопите, които са втора тъка също имат такава.

Може би в съзнанието ви, веднага ще изникне темата за дефектите. Да, често им наличие на такива. Но, ако погледнем реално над нещата, за да са на по-достъпна цена, трябва да има причина затова. Но дали, чисто новия лаптоп е невъзможно да прояви своя дефект за кратко време или да се амортизира твърде бързо? Отново опираме до много относителни величини.

В резултат на тази кратка равносметка, стигаме до извода, че 100%-а гаранция няма за нищо.

Ако винаги залагате на чисто нов продукт, добре. Но ако сте решили да дадете още един шанс, на техника, която може да ви служи също дълго време и то безпроблемно, то продължете с четенето на следващите редове.

Възхода на старите лаптопи

Старите лаптопи не отстъпват

Носейки етикета “употребяван” касаещо се до лаптоп е малко подвеждащо. Момента, в който можем да наречем лаптопа – втора ръка е веднага след като излезем от магазина. Тогава цената му автоматично пада, независимо, че сте го ползвали едва няколко пъти.

Правим това уточнение с идеята да се разбере, колко всъщност са относителни понятията и какво влияние всъщност имат сложените етикети.

Неоспорим е факта, че има тромави лаптопи или с придружаващи ги по-сериозни дефекти. Но главоболия с такъв лаптоп, ще си навлечете, ако го купите от неизвестно физическо лице. 

Точно поради тази причина е добре да се ориентирате към официални търговци, които предлагат копмютърна техника втора ръка. При тях покупката не се осъществява на доверие, а по същия начин, както и в специализиран магазин.

От всичко описано дотук, става ясно, че “старите” лаптопи, реално не са толкова стари, колкото очакваме. Затова не се подвеждайте, високата информираност ще отсее и други възникнали съмнения. 

Като стар лаптоп можем да посочим, такъв, който е минал 7-10 години. А всъщност, реалността е такава, че старите лаптопи са тези, след които има още един по-нов модел, с не толкова голяма разлика в параметрите.

Лаптопите втора ръка, могат да ви свършат същата работа, каквато и новите. Като не е необходимо да правите компромис с качеството, удобството, дори и за дизайна.

Струва си да споменем, че при правилна експлоатация на един лаптоп, следите от употреба може да са едва доловими. В което не си струва да се задълбавате, стига устройството да работи с максимален капацитет. 

Нека не пренебрегваме и най-голямото преимущество, че старите лаптопи са на цени, които са изключително достъпни. Това не само се отразява добре на портфейла, но и позволява на тези, които не разполагат с висок бюджет, да закупят запазен и качествен лаптоп. 

Митове, които си струва да опровергаем

Старите лаптопи не отстъпват

Често се говори за невъзможността да се използват различни програми и приложения, върху старите лаптопи. Време е да хвърлим повече яснота по казуса. 

В описанието на повече програми са вписани минималните изисквания, които трябва да покрива устройството – в случая лаптопа. 

В такива случаи, най-разумното действие, което можете да предприемете е да проверите и то подробно, изискванията на най-често използваните от вас приложения. Едва след това да преминете към избор на лаптоп. 

Друг често срещан мит, отнасящ се за старите лаптопи е – тяхната неспособност да работят, толкова добре, колкото новите.

При наличието на извършена профилактика, смяна на части, почистване и модифициране, ще е неразумно да се прави отново тази съпоставка. Дори след подобно ъпгрейдване, “стария” лаптоп може да надмине някои от по-новите модели. 

Още един мит, който си струва да разгледаме – производството на нови модели е вследствие на разработка на по-добър хардуер.

Всъщност, тук има нещо вярно. Действително технологиите напредват с всеки изминал ден и предлагат оптимални решения за всичко. Същото важи и за лаптопите. 

Пример за това могат да бъдат геймърските такива. За да успяват да покрият системните изисквания на всяка нова игра, лаптопите, трябва да са още по-мощни. Следователно, тук действително се наблюдава еволюция във всеки следващ геймърски модел. Но, когато употребата на лаптопа се свежда до по-основни задачи, перспективата е различна.

В този ред на мисли, нека погледнем и другата страна на монетата. Често попадаме в капана на маркетинга, който успешно ни внушава желанието за най-новия модел. Понякога наистина няма особена разлика между тях, освен че са по-лъскави или са изработени в по-атрактивен цвят. Но с правилното позициониране и интервал на рекламите, ефекта е достижим. 

С оглед на изложените факти до момента е добре да обмислите следващата покупка на лаптоп. Струва ли си, да дадете повече пари и да замърсите околната среда с още един електронен отпадък? Отговора вече го знаете.