Стоп на болките в гърба

Болките в гърба – симптоми и причини 

Дискомфортът в областта на кръста и гърба много често се дължи на преумора и физическо претоварване, затова може да се изпита от всеки, независимо от неговата възраст. Твърди се, че след главоболието, това е най-разпространената болка. 

Нерядко обаче подобно неприятно усещане е симптом за здравословен проблем. Постоянната болка в гърба може да е съпътствана с изтръпване на крайниците, усещане за скованост, кратковременно обездвижване и други неприятни оплаквания. При подобни симптоми или хронични болки, състоянието не бива да се неглижира, а да се посети лекар. 

Консултацията със специалист, а при необходимост назначаването на медицински изследвани, дават яснота дали се касае за заболяване като дископатия, дискова херния или друга увреда. При положение, че диагностицирането не установи сериозен проблем, тогава болката е безобидна, но това не пречи тя да бъде с понякога силна или продължителна. 

 Стоп на болките в гърба

Как да се справим с дискомфорта в гърба

Независимо от произхода и първопричината за болките, те причиняват мъчителни моменти. Това кара много хора да посягат към лекарствата. Налични са различни обезболяващи медикаменти, но те не винаги са добър вариант за всеки, а и с тях не бива да се прекалява. 

Оказва се, че има лесно достъпен начин за преодоляване на дискомфорта в кръста. Това се постига с лесни упражнения, които се изпълняват с помощта на иновативен уред, който се нарича лежанка. Действието му се базира на инверсионната терапия, която използва собственото тегло на човек и естествената гравитация, за да се постигне намаляване на натоварването на гръбнака и мускулните групи на гърба. 

Редовното раздвижване на тялото с помощта на уреда води до облекчаване на болките и до пълното им изчезване. Идеята е да се намаля възпалението на възглавничките между прешлените, чрез накланяне под различен ъгъл.

Как действа инверсната лежанка 

Иновативният уред е изключително лесен за употреба вкъщи. А и за да се ползва, не са необходими предварителна подготовка или специални умения. Затова той е препоръчителен за всеки. 

Лежанката тежи не повече от 30 кг. Не заема много място и може да бъде сглобена бързо без особени трудности. Предназначена е основно за упражнения в домашна обстановка. Може да се използва от млади и по-възрастни хора, единственото условие е да не тежат повече от 135 кг. 

С помощта на иновативния уред се постига накланяне на тялото под различен ъгъл като това може да са съответно 20, 40 или 60 градуса. Човек спокойно може да престои известно време дори с главата надолу. Достатъчно е да се легне удобно върху подвижната седалка на лежанката и да се спазва указанията за безопасност с използването на специалните колани. 

Специалистите препоръчват във всяко едно от възможните положение да се стои до максимум 15 минути. Това е напълно достатъчно, за да се изпита положително въздействие върху организма. Изследвания показват, че дори само за 7 минути дневно упражнения с уреда, хората чувстват облекчение от болките в гърба и кръста. Най-добре е лежанката да се използва редовно по няколко дни в седмицата за по няколко минути. 

Инверсната лежанка се прилага много често и от напълно здрави хора. Те използват упражненията, за да се справят с ежедневното напрежение и стрес. 

 Стоп на болките в гърба

Хранене и здраве

Понякога наднорменото тегло е причина за болезнените усещания в кръста. Стоп на болките в гърба се постига с използването на инверсната лежанка. Но в помощ е и подходящият хранителен режим, при които преобладават свежите плодове и зеленчуци, фибрите, по-малкото въглехидрати, мазнини и захари. 

При проблеми с гърба и кръста са препоръчителни храните, които са богати на калций. Задължително е организмът да е добре хидратиран като се приема достатъчно количество вода. 

Как помагат инверсните лежанки и как да се използват, още по темата може да научите на Lejanki.bg.