Трите въпроса, на които трябва да отговорите, когато търсите мечтания дом

Казват, че човек трябва да направи три неща в живота си – да засади дърво, да създаде семейство и да изгради дом. Независимо дали и кога ще настъпи и колко лесно или трудно ни се струва за осъществяване, всеки един от тези моменти е ценен по един или друг начин. Въпреки това, вероятно предполагате, покупката на първо жилище може да донесе както силни емоции, така и стресови ситуации и съмнения. Ето защо, бъдещите новодомци трябва да си отговорят на три ключови въпроса, които ще им помогнат да се насочат към точните информирани решения, избягвайки евентуалните грешки в различните етапи на целия процес.

Трите въпроса, на които трябва да отговорите, когато търсите мечтания дом

Източник на изображение: pexels.com

Имате ли предварителна финансова подготовка? 

Преди да направите първата стъпка към мечтания дом, трябва да се уверите, че имате достатъчно финансови средства. Експертите препоръчват да се направи оценка както на настоящите разходи, така и на бъдещите разноски, които ще произтекат от придобиването на имот, вземайки предвид, че стандартно купувачите покриват до 30% от исканата сума. В това число трябва да се калкулират и необходимите суми за ремонтни дейности и обзавеждане, като се отдели и някаква стойност за непредвидени харчове.  

Безценен помощник тук е жилищен кредит калкулатор на Банка ДСК. Като част от платформата dskhome.bg, безплатният онлайн инструмент взема предвид доходите и спестяванията и дава обективни насоки за финансовите възможности и максималната стойност на жилището, което бихме могли да си позволите.  

Какво търсите в мечтаното жилище?

Друг важен момент е ясното дефиниране на приоритетните критерии, които търсите в един имот – локация и близост до обществени организации, като детски градини, училища, болници; вид строителство; площ и разпределение; репутация на продавача и др. От опит знаем, че идеалното жилище не съществува, затова е важно да сте наясно кои ваши предпочитания са от първостепенна важност и с кои сте склонни да направите компромис, ако ситуацията го изисква. В комбинация с финансовите рамки, които ще получите от калкулатора на dskhome.bg, тези основни параметри могат да стеснят търсенето ви и да ви спестят ценно време и ресурси. 

Автоматизираната пазарна оценка на дадено жилище също е част от многото безплатни услуги, които предлага интерактивната екосистема на Банка ДСК. Тази стъпка е от особена важност, за да се уверите, че предложената цена е реалистична и няма да платите повече, отколкото реално струва имота. Друго голямо предимство за бъдещите новодомци е възможността за подготовка на различни документи, свързани с кандидатстването за ипотечен кредит и сключването на сделка. 

Предварителното одобрение по доход със срок от три месеца пък ще ви даде повече сигурност и увереност при финансирането на покупката, дори и да не сте се спрели на конкретен имот. Окончателният размер на кредита разбира се ще бъде определен в следващите фази от процеса, след като финализирате пазарната оценка на вече избраното от вас жилище. 

Как да изберете банков консултант? 

В днешната динамична ситуация за много от нас ипотечният кредит е единственият начин да се сдобием с нов дом, но изборът на най-подходящите за вас финансови условия може да отнеме време и усилия. За щастие, порталът dskhome.bg предлага цялостно решение на търсещите. Безплатната виртуална консултация с експерт на банката и възможността за подаване на всички необходими документи по жилищен или ипотечен кредит по електронен път ще ви помогнат за бързия прогрес на сделката, без дори да се налага да посетите банков клон.

Отговорите на тези три въпроса ще ви доближат по-близо до успешната покупка на желаното жилище, без значение дали сте в трескаво търсене на идеалния имот, в които да живеете, или пък искате да инвестирате спестяванията си в пазара на недвижимо имущество.