Byrborino

Следенето на развитието на детето не е нещо, което трябва да подминете с лека ръка. Повечето бабини съвети обикновено се свързват с идеята, че ако има някакъв проблем, детето ще го израсте с години и не трябва да се обръща сериозно внимание. Истината обаче е доста по-различна. С напредването на технологиите, забързаният начин на родителите, децата се развиват на различни етапи спрямо децата преди 50 години. Ранната диагностика на някакъв речев проблем и следенето на поведението на детето и начините му на комуникация, могат да предотвратят много сериозни последици. Освен това речевите проблеми могат да са символ и на аутизъм, дислексия или други сериозни състояния. Водени от това, че много родители се лутат из между бабините съвети и притеснение, събрахме на едно място малко обща информация, как трябва адекватно да се развива едно дете след всяка година. Ако забележите някакво отклонение от тези норми, потърсете съвет от специалист. Важно е да не избързвате с изводите и да оставите логопедите да преценят има ли нужда вашето дете от допълнителни занимания. Логопедичен кабинет със специалисти, които са готови да ви консултират можете да намерите в град Пловдив.

Въпреки че за повечето хора, първата годинка на едно дете е прекалено ранна да могат да се вадят някакви изводи и тук има неща, на които трябва да обърнете внимание. При толкова малки деца вниманието им е това, което трябва да следите. Едногодишните палавници трябва да се впечатляват от ярки светлини и играчки със звуци и мелодии. Имитирайки тези шумове, то би трябвало да е започнало да издава някакво гукане и да се опива да повтаря родителската реч. Ако забележите, че детето не реагира на вашият глас или на някакви шумове от външния свят е хубаво да потърсите съвет от професионален логопед в Пловдив.

Какво да следим при развитието на едно дете, когато то навършва 2 години?

Първата думичка би трябвало да е факт отдавна, освен това трябва да забелязвате и стремеж и по-успешно имитиране на родителската реч. Речникът му вече трябва да е малко по-богат, присъствието само на 2,3 думи е сигнал за нередност. Интонацията при двугодишните е слабо развита, но някакви нейни наченки могат да бъдат забелязани. Бебешкият език трябва да почва да изчезва и да се заменя от нормално произношение. Обърнете внимание дали изпълнява простички инструкции като „Подай ми, моля те“ или „Ела тук“, в тази ситуация е важно да направите разлика, дали не иска да дойде, да ви подаде нещо или не ви разбира. Особено притеснително е, ако вашият наследник не показва никаква реакция при споменаване на името си. Името е нещо, което свикваме да ни наричат от най-ранна възраст и липсата на реакция, може да значи невъзможност за разбиране. За преглед при логопед сте, ако детето ви не ви разбира. Специален случай е така наречения бебешки език.

Друг червен флаг е движението при децата, ако при сравнение с другите деца, вашето изглежда по-бавно и дори пасивно, може да има някакъв по-сериозен проблем. Отново тук говорим за постоянно поведение, а не за временна умора или някакво нежелание за игра, поради други фактори. Обърнете внимание и на това дали вашето дете реагира правилно на различни външни стимули – при прегръдка, дали заема форма спрямо прегръдката, при някаква положителна емоция, дали я изразява правилно или добавя тропване с крак или друго нетипично движение.

Защо да потърсим логопед?

Повечето хора търсят помощта на логопед при някакви говорни проблеми, като пропускане на срички, букви, грешно произнасяне на съгласни и дори изтърване на цели предлози и съюзи. Макар това да са външно изразени симптоми, за тях обикновено има по-дълбока причина, именно поради това говорните дефекти трябва да се наблюдават с повишено внимание само от добре подбрани специалисти логопеди, като тези в Логопедичните кабинети Бърборино Пловдив. Проблемите с паметта при децата също не са за подценяване. Макар и децата да запомнят песнички и стихове по-бързо от възрастните, наблюдавайте този процес и бъдете особено внимателни за колко време ги помни. Притеснително е ако има някакво нарушение на паметта при вече запомнените песнички, стихове или изобщо невъзможност за тяхното запомняне.

Първите годинки на децата са от изключителна важност, защото се оформя най-голяма част от мозъчната повърхност и всяка активност гради нещо в съзнанието на вашият наследник. Точно и поради тази причина децата могат да имат огромен напредък само за няколко месеца.

Какво да наблюдаваме при 2,5 години?

Забележете реакцията му при различни дразнители, тоест шумове, светлини, както и координацията му при пъзели и игри с форми и цветове. Възприятията на детето трябва да са достатъчно развити, за да различава звъненето на телефона от звъненето на часовника, както и различните цветове и форми, като кръгче, кубче и др.

Кога да потърсим логопед за 3 годишните ?

Децата в тази възраст започват да комуникират доста по-активно. Ежедневно детето е отрупвано с въпроси от такива дали му е студено, до дали иска вода, храна, играчка. Ако вашето дете не разбира, какво го питате и е неспособно да отговори, ще ви трябва съвет от логопед в Пловдив и ако отговаря на вашите въпроси, като повтаря въпроса. Допълнителни сигнали за притеснение е много силното жестикулиране, накъсването на речта, заекването, както и повтарящи се жестове, които са хаотични или неподходящи за дадено емоция. В тази възраст децата започват да намират връзката между картинка и дума, което е много важно за бъдещето им обучение да четат и пишат, така че това също е важно да го проследите, дали се развива правилно. Допълнително вашето дете изпитва някакви трудности, ако не може да се облича, съблича правилно и да се храни самостоятелно.

Следенето на правилното развитие на детето не е лесна задача, но за всеобща радост има специалисти логопеди, които да помагат със знанията и техниките си за да се постигне оптимално развитие на малчуганите. Дори и да сте намерили нещо, което да ви е притеснило от горе изброените неща, не се притеснявайте и се доверете на специалистите, те ще ви кажат дали изобщо има причина да се притеснявате.