Чудесно е, когато можем да прекараме почивката си на спа и карайки ски или борд. Това е може би една от най-добрите комбинации за отдиха през студения сезон. Така имаме възможността както да се любуваме колкото си поискаме на величествената мощ на зимните планински склонове, докато караме, така и, когато се изморим, да можем да се приберем на топло в хотелската база и да се радваме на релакс в спа комплекса. 

Малко населено място в сърцето на Пирина и много близо до Рила планина, Банско е едно от малкото места у нас, където можем да съчетаем всичко това и още много в нашата почивка. На достъпно разстояние от столицата и всички точки на България, той е предпочитана дестинация от наши и чуждестранни туристи. 

Инфраструктурата около градчето се модернизира с максимални темпове и усилия, за да улеснява достъпа до всички интересни културно-исторически и природни забележителности. Това го прави един от най-популярните курорти на Балканите. Ако вие или децата ви все още не знаете кое ски училище да изберете, има школа, която ще ви помогне, както и ако ви липсва оборудване, можете да си вземете под наем.

Зимните спортове в Банско са от местно и национално значение. Със своята надморска височина от 1 200 м, изключително чист въздух и дълъг зимен сезон, миналата година курортът бе домакин на Световния турнир по ски за купата на Международната ски федерация. Ежегодно през зимата тук се провежда и забавното състезание  „Ловци на съкровища“. Именно в Банско се организира и зимният фестивал на планинарското кино, за който идват хора от цяла България и чужбина, за да изгледат най-добрите ленти от жанра.

В Банско можем да избираме сред множество възможности за нашето свободно време. Посетете ескейп стая или се отдайте на конен спорт, йога и пилатес или футбол и мини голф. Вечер на централния градски площад често се провеждат събития на открито на специално обособената сцена пред читалище „Никола Вапцаров“. През зимните месеци в градчето се провежда и джаз фестивалът, за който също се стичат гости от близо и далеч.

Децата можем да оставим да се забавляват в детския басейн. Всички басейни в спа хотел „Лъки Банско СПА & Релакс“ се пречистват с естествени соли и затова са много по-приятни за малки и големи, водата не дразни очите, не предизвиква алергични реакции и не изсушава кожата. За най-малките има също мини футбол, детски ескейп стаи и много други интересни неща. 

Ако сте любители на разглеждането на исторически забележителности, Банско ще ви се хареса много. Дори и просто да се разходим набързо по калдаръмените улички на това градче, няма как да не усетим духа на Възраждането. Това се дължи на факта, че една огромна част от къщите тук са запазени още от XVII и XVIII век и се считат за исторически паметници.

Банско се слави и с характерната си традиционна кухня, която може да се опита и до днес. Сред най-прочутите гозби от региона са агнешката капама, банският старец, банският чомлек. Тайната на банскалийската кухня е в подправките, а също и в отношението към старинните рецепти, които се предават от поколение на поколение. С развитието на местната икономика и туризъм днес можете да опитате българска кухня от световна класа, както и традиционна индийска, алпийска и италианска кухня в реномираните ресторанти.

Много хора посещават градчето и заради здравословните програми, ритрийти и лагери, които се провеждат тук. Учители от Индия, медицински специалисти, треньори, физиотерапевти и аюрведа готвачи обединяват усилия, за да ви помогнат да работите върху себе си.

Съвсем близо до Банско се намират редица туристически обекти като например вторият по височина български връх – Вихрен, Тевното езеро и още редица великолепни циркусни езера, както и екопътеката „Драгостинов чарк“. До по-далечните дестинации можете да достигнете със собствено превозно средство или с обществен транспорт, или да си наемете автомобил от града.