Болките в гърба са често срещан проблем, който може да попречи на работата и личния живот на човека. За щастие съществуват много средства за облекчаване на досадни болки в гърба.

Болките в долната част на гърба са широко разпространен проблем, причиняващ повече увреждания в световен мащаб, отколкото което и да е друго състояние. До 80 процента от възрастните поне веднъж в живота си изпитват болки в кръста.

Хората могат да изпитват болка и в други области на гърба, включително средната и горната му част.

Мускулите на гърба и гръбначния стълб поддържат голяма част от теглото на тялото. Човек използва мускулите за ежедневни движения, включително седене, изправяне и ходене.

Лекарствата без рецепта, като ибупрофен или ацетаминофен, могат да помогнат за облекчаване на болката. За тези, които искат да опитат и други средства, някои от следните лечения могат да помогнат:

Упражнявайте се, за да раздвижите мускулите

Водните упражнения могат да помогнат за облекчаване на болките в гърба.

Може да бъде предизвикателство да станете и да се движите в момент, когато изпитвате силни болки в гърба. Въпреки това, кратка разходка, йога, водни упражнения или друга дейност с щадящо въздействие често могат да помогнат за облекчаване на страданието ви.

Упражнението може да отпусне напрегнатите мускули и да освободи ендорфини, които са естествените болкоуспокояващи в мозъка.

Човек може да помисли и за започване на ежедневна програма за упражнения, включително силови тренировки и разтягане с помощта на инверсна лежанка , за да помогне на мускулите да станат гъвкави и силни.

Редовното упражнение може да предотврати бъдещи епизоди на болки в гърба, които се дължат на стегнати мускули.

Използвайте редуване на топлина и студ

Проучванията показват, че топлината и студът са ефективни начини за облекчаване на болката в гърба.

Пакетите с лед са най-полезни, когато човек ги използва веднага след травмиране на кръста или гърба. Прилагането на пакет с лед, увит в кърпа, директно на гърба, може да намали възпалението.

Студеният компрес може да предизвика обезболяващ ефект при внезапна, интензивна болка в гърба. Може да използвате специални студени компреси, предназначени за облекчаване на болката, които се продават в аптеката. А ако не разполагате с тях, можете да вземете торба с лед или даже замразени зеленчуци, покрити с кърпа, за да предпазите кожата от измръзване. 

Грейка, затопляща се с вода или електричество, също може да облекчи схванатите или болезнени мускули. Но трябва внимателно да прочетете инструкциите, да проверите температурата и чак когато се уверите, че не е твърде гореща, тогава да сложите грейката върху кожата.

Ако не разполагате със специална грейка, може да използвате бутилка с гореща вода или да загреете в микровълновата фурна кърпа със суров ориз.

При всички случаи трябва да не увредите кожата си с лед или топлина. И двете могат да бъдат еднакво опасни!

Опъвай, разтягай

Разтягане или опъване на мускулите в проблемния участък могат да помогнат за облекчаване на болката в гърба. Задръжте в разтегнато положение за 30 секунди или толкова дълго, колкото се чувствате комфортно.

Докосване на пръстите на краката: Освен разтягане на подколенните сухожилия, навеждането напред, за да достигнете пръстите на краката, ще помогне за разхлабване на мускулите в долната част на гърба.

Поза Кобра: Легнете по корем, с ръце надолу до раменете, леко повдигнете гърдите си нагоре, така че горната част на главата ви да сочи към тавана.

Поза котка-крава: Застанете на ръцете и коленете си и бавно редувайте, като извивате гърба към тавана и потапяне към пода.

Поза на детето: Седнете на петите си с колене на ширината на бедрата. Наведете се напред, за да поставите главата си на пода с изпънати напред ръце. 

Някои от тези пози са още по-ефективни за облекчаване на болката в гърба, ако се изпълняват със специaлен уред, наречен инверсна лежанка. Можете да го поръчате в сайта lejanki/bg.

Нанесете обезболяващ крем

Различни кремове също могат да осигурят известно облекчение от болки в гърба . Предлагат се в аптеките и онлайн.

  • Кремовете, които съдържат капсаицин – съединение, намиращо се в лютите чушки, също могат да помогнат за облекчаване на болката. Установено е, че капсаициновият крем е полезен при лечението на болки от остеоартрит.
  • Кремовете за облекчаване на болката, които съдържат ментол, имат охлаждащ ефект, който също може временно да притъпи болката в гърба. Прилагането на ментол върху кожата може да десенсибилизира рецепторите за болка в тялото. Използването на твърде много ментол обаче може да накара човек да бъде по-чувствителен към болка.