Осветлението прави дома

Осветлението в един дом е този специален акцент, който може да направи дори семплото обзавеждане да е отличен фон, на който правилно избраните осветителни тела да блеснат и да бъдат запомнени.

Осветлението прави дома

Осветлението с абажури е едно от най-предпочитаните решения за всеки вид интериор – прилага се за лампи, които са фиксирани плътно за таван или стена – плафони и аплици, за всякакви видове основни висящи осветителни тела – с единичен голям абажур или полилеи с множество малки абажурчета; също така най-красивите модели подови лампиони задължително са с текстилен абажур, както и класическите настолни и нощни лампи. Основното предназначение на абажура е да предпазва очите от пряката светлина на лампата, а също така има силна декоративна и естетическа стойност и е част от дизайна на интериора. За да имате уютен и модерен дом – задължително в дневната зона с мека мебел трябва да имате поне един лампион с абажур!

Осветлението прави дома

На българският пазар лидер в изцяло ръчната изработка на абажурно осветление е  Studio Zappriani – български бранд, който изработва абажури в различни размери: от Ф10 до Ф150; с различна височина, вид текстил и цвят; с възможност за фасунга с до 6 крушки; Изработка на абажури с цвят по RAL, както и изработка на брандирани рекламни абажури, подходящи за заведения, хотели, офиси и обществени площи. 

Изцяло семейна компания за висок клас ръчно изработено абажурно осветление, основана през 2012-та година в Грац, Австрия, собственост на съпрузите Богомил и Ния Запрянови – партньори в бизнеса и вдъхновението – продуктите с лейбъла Zappriani са познати в не само в България, но в Австрия, Германия, Франция, Чехия, Унгария, Австралия и Америка. Авторските им модели са в следните специфики:

  • Лампиони
  • Настолни лампи
  • Аплици, пендели и плафони 

Проектират и изпълняват специални дизайни, изцяло по задание на клиента, спрямо необходимостите на пространството.

През март 2019 година Studio Zappriani спечели „Първо място – Избор на журито“, на изложението „Българска мебел на годината“ в Интер Експо център, София, с авторския модел Lampion.E, дизайн и разработка на Боги Запрянов. Този дизайнерски лампион не спира да получава награди, европейската и световна интериорна сцена продължават да му отреждат челни места сред модерното осветление.

Осветлението прави дома

Studio Zappriani реализира проекти за индивидуални интериорни осветителни решения, в различни размери, форми и композиции, с над 2 000 вида сертифициран текстил, различни видове вътрешно абажурно фолио, изцяло изработени с естествена дървесина и фурнир; изпълняват поръчки както за частни домове, така и за търговски обекти, ресторанти, хотели и офиси, спортни центрове и обществени пространства.

Всички осветителни тела се изработват от екипа на студиото, под ръководството на майстор Боги Запрянов, който е професионален специалист в сферата на крафтърското дърво-обработване и сертифициран абажурен майстор на австрийската „Камарата на занаятчиите“. 

Дейността и производството на компанията са позиционирани основно в гр. София, където работят ежедневно с едни от най-продуктивните архитекти, интериорни дизайнери, строителни инвеститори и крайни клиенти, а сега ще споделят основни детайли за подбор на подходящото модерно абажурно осветление за Всеки дом: 

  • Първо трябва да вземете предвид предназначението на стаята/зоната, за да прецените силата на светлината от централното осветително тяло – в зони като кухня, трапезария, всекидневна и баня ще е необходима повече и по-ярка светлина, докато спалнята, детската,  и коридора не се нуждаят от твърде силна светлина и осветяване на различни нива.

Осветлението прави дома

  • Тъй като таванните осветителни тела са основните светлинни източници за осигуряване на общото осветление в помещението, необходимо е да изчислите обема на стаята и общата стойност на лумените правилно, за да прецените броя и вида им – когато екипът на Studio Zappriani консултира клиентите си, правим тези изчисления прецизно за всяка площ.
  • В зависимост от големината на стаята/зоната, може да монтирате едно или повече осветителни тела плътно на тавана или висящи, тип пендел, които могат да бъдат еднакви или различни по големина на височина или ширина.
  • Съчетавайте стилово таванните абажурни осветителни тела с другите източници на светлина в помещението – лампиони, настолни лампи, аплици и полилеи, така уютната визия на Вашето жилище е гарантирана!

Специални подробности:

През м. Юли 2019 г. бяха избрани и от редакцията на списание „Наш дом“ за победители в категорията „Оригинален български дизайн“за модела Lampion.E на ежегодното събитие „Препоръчано от Наш дом“, а през 2021 година на същото събитие следващата награда за екип Zappriani е “За успешно развиваща се българска компания“.