Най-добрия ви помощник по време на път - мокри кърпи

Мокрите кърпички са вездесъщи! Те се ползват навсякъде и за абсолютно всичко. Никой не би трябвало дори да се замисля какъв тип продукт са, дали козметичен, дали санитарно-хигиеничен. Те са винаги до вас, когато ви потрябват. Практични, удобни и лесни за употреба.

Според вида си те са създадени от целулоза или нетъкан текстил. Напоени са с различни разтвори, които са подходящи за ползване. Благодарение на опаковката си която се затваря, те остават напоени и не изсъхват и запазват свойствата си. 

Във всеки дом има от този продукт. От хигиенична гледна точка то се използва, както за почистване на бебешкото дупе, така и за запазване хигиена на ръцете, лицето и други. С всяка година след създаването си, мокрите кърпи набират все повече и повече популярност и приложение. Те не се използват само за лична грижа, но и за повърхности, дезинфекция и други. След навлизането на еднократните пелени, те стават задължителен аксесоар за нашето бебе. Особенно много важи за мокрите кърпи за нашето бебе. С тях почистваме всичко, когато достъпа на вода е ограничен. Чувствителната кожа на всяко едно бебе е предразположена към обриви и зачервявания. Използването на груба кърпа или нещо друго за почистване по време на смяна на памперса или по друг начин влошава нещата. За да не се случи това, родителите се доверяват именно на мокрите кърпи, за да поддържат малчугана си чист. Тези кърпички помагат за почистване на чувствителната кожа, без да я изсушават или дразнят. Всъщност тези те оставят кожата овлажнена за допълнително удобство на детето.

Всеки пътува. Едни на кратко разстояние, други на далечно. Спасението на път са именно – мокрите кърпи.Те са идеални за малки и/или големи чанти. раници и сакове. Създадени и такива с пластмасов капак за сигурността по време на натиск и притискане, непозволяващи да протекат и намокрят останалия багаж. Като достоен заместител на водата, те се справят отлично, но за целта трябва добре да сме запознати, с производителя, тяхното съдържание, етикет и срок на годност. 

Добрите мокри кърпи са разработени в сътрудничество с дерматолози и педиатри. Те са много меки, почистват нежно, като щадят незрялата кожа и не съдържат пенещи и без сапун вещества, които са без алкохол и синтетични оцветители, без парфюм и са хипоалергенни. Почевето съдържат в състава си омекотяващ крем, билкови екстракти и хидратиращи съставки.

Винаги търсете специализирани продукти, с доказан произход. 

Когато се избират, мокри кърпички винаги трябва по съдържание да са:

 • вода
 • естествен аромат (етерични масла и др.)
 • лимонена киселина (регулира pH-то)
 • витаминни компоненти, допринасяйки за заздравяването на драскотини и рани (витамин А и Е)
 • екстракти от лечебни растения (лайка, смрадлика, невен, чаено дърво, алое вера и др.)
 • растителни масла за омекотяване и успокояване на кожата ( жожоба, лавандула, пшеничен зародиш)
 • без оцветители – това са цветни пигменти, произведени на базата на каменовъглен катран и нефт. Могат да предизвикат раздразнения и повишена чувствителност на кожата. Лошото е, че се абсорбират от кожата и намаляват кислорода в клетките в организма, което води до изтощение и загуба на енергия. Доказано е, че почти всички оцветители са канцерогенни.
 • без парабени – това са синтетични химикали и се използват като консерванти в козметиката и в някой храни. Те запазват храната за по-дълго и предотвратяват развитието на патогенни бактерии и плесени
 • без алкохол – при високи концентрации алкохола причинява изсушаване, изгаряне, дразнене и увреждане на кожната бариера.
 • дерматологично тествани
 • без натриев лаурил сулфат (SLS) – познат като един от най-ужасните детергенти в козметичните продукти. Той причинява сухота, дразнене, сърбежи.
 • без фталати, фталова киселина – те се използват за максимално омекотяване на салфетките. При тестове на мишки, е доказани, че се натрупват в черния дроб и други органи и водят до нарушаване на производството на хормони в организма. 
 • хипоалергенни

Хубавото е, че с течение на годините качеството на бебешките мокри кърпи значително се е подобрило. Изберете най-доброто за вашия мъник.